Advertentie

Euronext: Materialengroep bladert af

©Photo News

Brussel houdt het net als de overige Europese beurzen erg rustig. De Bel20-index verliest 0,3 procent tot 3.600 punten. Umicore verliest terrein na de melding dat de winst onderaan de verwachtingsvork zal belanden.

Vooral de banken liggen aan de basis van het verlies voor de Bel20. Zowel ING (-0,6% op 11,78 euro) als KBC (-1,9% op 52,46) moeten na de winst van gisteren terrein prijsgeven.

Ook Umicore bengelt ondanks een hoger dan verwachte kwartaalomzet onderaan de lijst. De materialengroep zakt 1,8 procent tot 57,66 euro. Over het derde kwartaal steeg de verkoop met 7 procent. Dat is een duidelijke versnelling tegenover de klim met 1 procent in het eerste halfjaar en beter dan de 5 procent die KBC Securities had verwacht. De omslag is er vooral in de recyclagetak, de belangrijkste winstmotor van de groep. Die afdeling recycleert allerhande (edel)metalen uit afgedankte elektronica. De omzet steeg er jaar op jaar 7 procent, tegenover een inkrimping van 6 procent over het eerste halfjaar.

Dat het aandeel toch zakt, is te wijten aan het licht neerwaarts bijknippen van de jaarprognoses. Tijdens de conference call verduidelijkte financieel directeur Filip Platteeuw dat als gevolg van de vervroegde stillegging van de smelter in Hoboken voor onderhoudswerken, en de lagere metaalprijzen, de winstprognose aan de onderkant van de verwachtingsvork zal liggen. In het persbericht vanmorgen herhaalde Umicore die prognose nog zónder die niet onbelangrijke nuance: een bedrijfswinst tussen 345 en 365 miljoen euro, 5 à 10 procent meer dan de 330 miljoen over boekjaar 2015. Beleggers die al langer aandelen Umicore hebben, kunnen echter niet klagen. Het aandeel noteert de helft hoger dan met Nieuwjaar.

De analisten noemen de cijfers behoorlijk, maar ook niet meer dan dat. Het aandeel noteert tegen 11,9 keer de ratio bedrijfswaarde tegenover de bedrijfskasstroom. Dat is duurder dan de ratio van 9 voor het gemiddelde Europese chemiebedrijf, merkt ING op. Zowel ING, KBC Securities als Degroof Petercam hanteren een 'houden'-advies.

AB InBev doet er 0,2 procent bij tot 117,15 euro. De megabrouwer lijkt maar niet genoeg te krijgen van de honger naar Belgische speciaalbieren. AB InBev neemt het biologische biermerk Ginette over. Een kleine operatie, maar een snelle zet na de recente opslorping van brouwerij Bosteels. Societe Generale is niet onder de indruk, en verlaagt de rating van AB InBev van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel zakt van 131 naar 119 euro.

Orange

Orange Belgium blijft stabiel op 20,99 euro. De omzet steeg in het derde kwartaal 1,7 procent tot 311 miljoen euro. Zonder de verkoop van mobiele toestellen, was er een daling met 0,6 procent. Orange let wel op de kosten. De bedrijfscashflow (ebitda) steeg daardoor 7,2 procent tot 92,2 miljoen euro, 10 miljoen meer dan verwacht. Voor heel 2016 verhoogt Orange Belgium zijn prognose met 10 miljoen euro tot een ebitda van 280 à 300 miljoen euro.

'Kopen', reageert KBC Securities, met een koersdoel van 26 euro. Het beurshuis denkt dat de inkomsten per gebruiker de komende kwartalen nog kunnen stijgen. ING gaat niet verder dan 'houden' met een koersdoel van 23 euro. Degroof Petercam is met een koersdoel van 21,5 euro het minst optimistisch. Het beurshuis wijst op de forse concurrentie van Telenet en Proximus, waardoor het aantal mobiele klanten lager lag dan verwacht.

Brexit

De verkoopcijfers van Deceuninck liggen in lijn met de analistenverwachtingen. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal een omzet van 168,5 miljoen euro, een kleine stijging met 0,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden ligt de omzetgroei met 4,1 procent een stuk hoger, wat betekent dat het groeiritme is vertraagd. De maker van pvc-bouwprofielen wijst naar de brexit als schuldige. De forse val van het Britse pond weegt op de cijfers in euro. Daarnaast kromp de Russische markt, en zette Deceuninck enkele producten met lage marges stop. De grote groeimotor blijft Turkije. Het aandeel klimt 1,6 procent tot 2,42 euro. Bij de analisten kinkt het unisono 'bijhouden'.

Thrombogenics dikt 1 procent aan tot 2,89 euro. 'Alle programma's lopen zoals gepland', meldde het biotechbedrijf in zijn kwartaalupdate. De cashpositie slonk van 91,5 miljoen euro eind juni naar 88,2 miljoen euro eind september. 'Een bescheiden cashburn, die toelaat de programma's naar klinische tests te brengen', oordeelt KBC Securities. Het beurshuis raadt aan het aandeel bij te houden met een koersdoel van 4 euro.

De specialist in logistiek vastgoed WDP verdrievoudigt van omvang in Roemenië. WDP gaat er drie nieuwe distributiecentra bouwen, waaronder een verdeelcentrum voor de sportartikelenketen Décathlon. Het aandeel dikt 0,4 procent aan tot 86,81 euro.

Intervest Offices & Warehouses (+0,1% op 24,37 euro) maakte een investering van 4 miljoen euro bekend voor de herontwikkeling van een site in Herentals.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud