Advertentie

Euronext: Melexis en MdxHealth uitschieters

©Melexis

De Bel20 ging de laatste dag van de week stevig hoger, in Europa deed enkel Milaan beter. Een lovend rapport legde Melexis geen windeieren.

De hele dag stond de Bel20 op winst en bij het slot noteerde de index 1,3 procent hoger op 3.634,4 punten. Daarmee deed Brussel het een beetje beter dan het Europese gemiddelde.

De financiële aandelen presteerden  sterk, zoals Ageas (39,05 euro, +3%) op kop en KBC (60,33 euro, 2,3%) op de derde plek.
Beurshuis Degroof Petercam verlaagde zijn advies voor het Nederlandse Bel20-zwaargewicht ING (13,78 euro, +2 %) van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel gaat wel een fractie hoger, met een halve euro naar 14,0 euro.

Bart Jooris motiveert zijn beslissing voor een adviesverlaging met de onzekerheid in verband met de Bazel IV-normen. 'De beslissing vande SREP (d.i. de samenvatting van alle bevindingen van de toezichthouder voor een bepaald jaar en geeft de bank 'huiswerk') brengt de vereiste CET1 ratio voor ING op 9 procent in 2017. Op het einde van het derde kwartaal bedroeg die CET1 ratio bij ING nog 13,5 procent', schrijft de analist. De beslissing over Basel IV inzake het risico voor hypotheekleningen werd uitgesteld'.

'Puur operationeel blijven we positief over ING', aldus Jooris. 'Ondanks de negatieve rente bij de ECB, geloven we dat ING nog steeds in staat is om zijn winst te laten groeien. Het bedrijf heeft nog speelruimte inzake zijn depositie-intresten buiten België (...) Daarnaast geloven we dat ING nog steeds de mogelijkheid heeft zijn volumes te laten toenemen, dankzij economische groei in zijn mature markten en in zijn groeimarkten'. De analist verhoogt het koersdoel lichtjes omdat de rente de laatste tijd wat gestegen is.

Op de brede markt steeg Melexis 4,9 procent tot 69,01 euro. Onder de titel 'Melexis: a competitive edge in autonomous cars', spreekt KBC Securities lovende woorden over de producent van halfgeleiders en één van de toonaangevende namen in de autoindustrie. Guy Sips van het beurshuis had al een koopadvies, hij trok het koersdoel op tot 80 euro.

'De productie van lichte voertuigen zal op korte termijn een gestage groei kennen en de aanwezigheid van halfgeleiders in dergelijke auto's gaat mee omhoog', klinkt het. 'De langetermijnperspectieven zien er goed uit omdat de vernieuwende producten van Melexis uitermate geschikt zijn voor de slimme, veilige, duurzame auto's van de toekomst'.

Sips vervolgt: 'Melexis is niet enkel goed gepositioneerd met zijn technologie die ontwikkeld werd om de kosten van een voertuig, zijn gewicht en verbruik te verminderen, maar ook omdat het een competitief voordeel heeft in de veelbelovende markt van autonome voertuigen'.

KBC Securities voegt Melexis toe aan zijn lijstje van Benelux top picks voor 2017. Dat bestaat voor de rest uit AB InBev, Ahold Delhaize en NN Group (large caps), SBM Offshore, Refresco Group, Orange Belgium, Econocom (midcaps) en Beter Bed Holding, Biocartis, Nyrstar en Recticel (small caps) en ook nog Galapagos (biotech) en Aedifica en Immobel (vastgoedsector).

MdxHealth (+5,1%, 4,82 euro) was finaal de grootste stijger ten koste van Melexis. De reden? Een melding van De Belegger in de namiddag aan zijn abonnees dat het aandeel wordt opgenomen in de modelportefeuille.  De koopargumenten: 1. sterke omzetgroei van prostaatkankertesten,  2. op weg naar winstgevendheid vanaf 2018 en 3. een stevige kaspositie na wellicht laatste de kapitaalverhoging.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud