Advertentie

Euronext: Mobistar uitschieter, Colruyt herstelt

De Bel20 koos na een aarzelende start resoluut voor winst. Mobistar was de primus van de dag na een adviesverhoging. Colruyt herstelde van de klap van woensdag.

De Bel20 sloot 0,6 procent hoger af op 3.284 punten. Befimmo (-3,6%, 61,1 euro) was de grootste daler maar dat was louter het gevolg van het gestripte interimdividend van 2,59 euro bruto. De koers zakte met 2,28 euro trouwens iets minder.

De analistencommentaren over Colruyt (+1,5%, 37,66 euro) waren zoals verwacht niet erg opbeurend na de analistenmeeting van woensdag. KBC Securities-analiste Pascale Weber sprak over een 'verkapte winstwaarschuwing'. Colruyt herhaalde de jaarwinstprognose maar daar zitten voor 9 à 10 miljoen euro one-offs in, waaronder een uitzonderlijk lage belastingvoet. Colruyt lijdt onder het zwakke consumentenvertrouwen, de prijsdeflatie en de zware concurrentie in België.

Opvallend was dat Colruyt tijdens het openingsuur van de beurs ruim 1 procent lager bengelde, vervolgens herstelde, waarna rivaal Delhaize (-0,7%, 58,63 euro) onder druk kwam.  De sombere visie van Colruyt op de Belgische markt betekent uiteraard weinig goeds voor Delhaize België.

Op de brede markt profiteerde Mobistar (+5,9%, 19,73 euro) van een adviesverhoging van KBC Securities. Analist Ruben Devos wijst erop dat de kostenbesparingen van 2013/2014 een flinke hefboom zullen zetten onder de operationele kasstromen van 2015/2016.

Nyrstar ging op een bepaald moment 3 procent onderuit, bij de slotbel was het verlies beperkt tot 1,1 procent tot 2,72 euro. Woensdag kreeg CEO Roland Junck zijn ontslag. Mogelijk stijgt de nervositeit in de aanloop naar de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 4 december. Nyrstar vraagt dan de goedkeuring van het financieringsplan. Maar wat zal de houding zijn van de grondstoffenhandelaar Trafigura? Die heeft 15 procent van de aandelen verworven. Doordat de aandelen van Nyrstar ruim verspreid zijn in het publiek, heeft Trafigura een flinke vinger in de pap.

Het zogeheten 4/12 risico werd afgelopen week opgeworpen door  Beurstips. 'Het is een heel onwaarschijnlijk scenario, maar na toetsing met een topbankier besloten we de these niet te ridiculiseren. Als Trafigura het financieringsplan torpedeert, dan zal het aandeel crashen. Dan zal Trafigura enerzijds verliezen slikken op zijn belegging in Nyrstar, maar anderzijds kan het dan goedkoop zijn slag slaan', klinkt het. Een sell-side analist die Nyrstar volgt beaamt dat dit scenario heel onwaarschijnlijk is, maar tegelijk niet helemaal uitgesloten kan worden.

Petercam verwijderde de luierproducent Ontex (-1,3%, 21,32 euro) van zijn kooplijst. 'Ontex presteert goed in een moeilijke omgeving, maar de groei vertraagt', klonk het.

ABM AMRO herhaalde het koopadvies voor Tessenderlo (+4%, 21,8 euro). Het beurshuis voelt zich gesterkt na het doornemen van het prospectus van de kapitaalverhoging. 'We verwachten dat Tessenderlo dit jaar een rebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen, red) zal realiseren van 140 miljoen euro. Dat is 8 procent boven de consensusverwachtingen. Bovendien zijn we er van overtuigd dat de kapitaalverhoging maar een eerste stap is in het streven van CEO Luc Tack om meerderheidsaandeelhouder te worden.' Nabeurs werd het aandeel gestript van het voorkeurrecht. Met drie van die rechten kunnen beleggers inschrijven op één nieuw aandeel tegen 16,5 euro. In een interview met deze krant laat de CEO Mel De Vogue verstaan dat de beleggers niet meteen op een dividend moeten rekenen. Het geld dient om te investeren. 
Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud