Euronext: Sioen op hoogste peil in 14 jaar

©BELGA

Brussel zweefde heel de dag tussen winst en verlies. Sioen, dat dekzeilen voor trucks maakt, profiteerde van sterke cijfers bij vrachtwagenbouwer DAF. Ontex kreeg applaus voor zijn resultaten.

De aandacht van de markt was woensdag volledig gericht op de VS, waar nabeurs Europese tijd de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend maakt. Beleggers kijken reikhalzend uit naar indicaties of de centrale bank al in september haar rente zal verhogen of pas later op het jaar, en namen in de aanloop naar de mededeling een afwachtende houding aan. De Eurostoxx50 won 0,6 procent. In Brussel liet de Bel20 een vlakke rit naar 3.719 punten optekenen.

Vooral het verlies voor Solvay (-3%, 124,2 euro) woog op het clubje Brusselse beursgrootheden. De chemiegroep neemt haar Amerikaanse sectorgenoot Cytec over voor 5,8 miljard euro. Om de deal te financieren gaat Solvay onder meer een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro doorvoeren. 

De meeste analisten vinden jager en prooi best bij elkaar passen, maar het prijskaartje is eerder aan de hoge kant. 'Op het eerste zicht lijkt 14,7 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor dit jaar - of 11,7 keer na de beoogde synergieën - veel', merkte onder meer Filip De Pauw op. De ING-analist geeft een 'houden'-advies en een koersdoel van 125 euro.

Bernard Hanssens van Bank Degroof nuanceert: 'De prijs is niet goedkoop, maar wel redelijk. Zeker na de besparingen die gerealiseerd kunnen worden en rekening houdend met de mogelijke herwaardering van het aandeel Solvay na de deal.'

KBC Securities houdt zijn koopadvies voor Solvac (+0,5%, 134,6 euro), de controleholding boven Solvay die mee gaat inschrijven op de geplande kapitaalverhoging. 'Wij houden vast aan ons 'bijkopen'-advies en koersdoel voor Solvay van 145 euro, wat betekent dat de intrinsieke waarde voor Solvac 241,5 euro per aandeel bedraagt. Ons koersdoel van 158 euro voor Solvac impliceert een korting 35 procent en een opwaarts potentieel van 18,4 procent', aldus analist Yves Franco.

Buiten de Bel20 sprong de winst van Sioen in het oog (+3,2%, 16,27 euro). Het aandeel koerst op zijn hoogste peil in 14 jaar. Volgens KBCS-analist Ruben Devos profiteerde de specialist in technisch textiel van de sterke cijfers van DAF. De vrachtwagenproducent rapporteerde dinsdag een stijging van de omzet met 11 procent. 'De productie van dekzeilen vormt echt de ruggengraad van Sioen, goed voor 35 procent van de omzet', merkt Devos op. 'Als die activiteit goed draait, is dat een hefboom voor de rest van de resultaten.' In april nam Sioen nog het Franse Dynatex over, een specialist in industriële weefsels voor dekzeilen. Daarmee gaf het bedrijf nog een signaal dat het sterk wil inzetten op die niche.

Maar Sioen zit al een aantal handelssessies in de lift, dus al voor de omzetstijging bij DAF. Volgens Devos is de Vlaamse textielspecialist ook herontdekt na het bod van de private equity-speler Gilde op de Nederlandse branchegenoot Koninklijke Ten Cate. Uit de vergelijking tussen de biedprijs op Ten Cate en de waardering van Sioen bleek die laatste relatief goedkoop. Mogelijk heeft dat de interesse van de markt gewekt. 

Ontex (+6,9%, 27,73 euro) trok een stevige tussensprint na de publicatie van zijn rapport. KBC Securities-analist Alan Vandenberghe houdt zijn advies op 'bijkopen' met een richtprijs van 28 euro. 'Ontex rapporteerde degelijke cijfers. De groei van de omzet bleef een beetje onder de verwachtingen, maar dit werd gecompenseerd door de hoger dan verwachte marges. We denken dat het aandeel nog wat opwaarts potentieel biedt met een prijskaartje van 18,1 keer de verwachte winst voor volgend jaar terwijl sectorgenoten aan 20 keer de verwachte winst noteren.' Maar dat opwaarts potentieel was woensdag dus snel aan het verdwijnen.

Petercam handhaaft het advies voor luierfabrikant Ontex op 'houden'. Het beurshuis stipt aan dat de organische omzetgroei (+3,6%) weliswaar in lijn met de verwachtingen was, maar dat dat puur aan de extreem sterke prestatie in Rusland te danken was. 'Dat de omzetgroei er puur op basis van één afdeling en zelfs één land komt, vinden we risicovol', klinkt het. 

Nog een opvallende stijger was BHF Kleinwort Benson. Volgens het Duitse Handelsblatt vindt het bestuur van de private bank het bod van Fosun te laag. De Chinese holding biedt 5,1 euro per aandeel. Grootaandeelhouders Franklin Templeton en Aqton, de holding van BMW-miljardair Stefan Quandt, zijn ook die mening toegedaan. Volgens de Amerikaanse fondsengroep Franklin Templeton ligt de langetermijnwaarde van de financiële groep boven de boekwaarde van 6,03 euro per aandeel. Beleggers lijken nu uit te gaan van een hoger bod. Het aandeel noteert in Brussel 5,2 procent hoger op 5,49 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud