Euronext: UCB-uitschuiver weegt op Bel20

©BELGA

De Brusselse beurs liep heel de dag achter op de andere Europese beurzen. UCB kreeg een stevige tik na tegenvallende testresultaten. Banimmo gaf een winstwaarschuwing.

In China is de beurs dinsdag opnieuw gezakt, maar een echte pandoering zoals maandag bleef uit. En dus haalden beleggers opgelucht adem. Op de middag begonnen de winsten op de Europese beurzen zelf aardig aan te dikken. Tegenvallende cijfers over het consumentenvertrouwen in de VS sloeg beleggers nog even uit hun lood. Uiteindelijk sloot de toonaangevende Eurostoxx50-index 1,2 procent hoger.

In Brussel bleef de Bel20 achter op de rest van Europa met een klim van 0,5 procent naar 3.719,4 punten. Vooral het stevige verlies van UCB (-3,6%, 67 euro) woog op de sterindex. De biofarmagroep maakte voorbeurs tegenvallende resultaten bekend voor de derde en laatste testfase voor zijn middel tegen Lupus. Dat is een stevige domper, want Epratuzumab maakt deel uit van het 'BER'-trio dat de komende jaren de groeimotor moet vormen voor UCB. BER stat voor de beginletters van de volgende golf medicijnen waaraan UCB werkt: Brivaracetam (epilepsie), Epratuzumab (lupus) en Romosozumab (osteoporose ).

'Hoewel we wisten dat de kans op een mislukking van de testen hoog was, komt dit toch als een verrassing', reageerde Jan De Kerpel van KBC Securities.' De analist verlaagt zijn advies van 'bijkopen' naar 'houden' met een richtprijs van 64 in plaats van 70 euro.

Logischerwijs deelde ook Tubize, de controleholding boven UCB, mee de in klappen. Het aandeel verloor 2,4 procent naar 54,95 euro. KBCS-analist Analist Yves Franco paste zijn koersdoel aan aan de nieuwe prognose van zijn collega. 'Op basis van het nieuwe koersdoel van 64 euro voor UCB bedraagt de intrinsieke waarde van Tubize 92 euro. Mits een korting van 30 procent bedraagt het nieuwe koersdoel 64 euro in plaats van 70 euro zoals voorheen', aldus Franco, die zijn koopadvies bevestigde.

Bovenaan de Bel20 vonden we Solvay, dat woensdag voorbeurs met resultaten komt. De meeste analisten rekenen net als tijdens het eerste kwartaal op goede cijfers. Met een winst van 3,1 procent naar 128 euro namen beleggers daar nog snel een voorschot.

Op de continumarkt kwam Banimmo (-0,3%, 7,29 euro) met zijn rapport. De vastgoedontwikkelaar dook over het eerste halfjaar voor 1,44 miljoen euro of 13 cent per aandeel in het rood, tegenover een verlies van 7,5 miljoen een jaar eerder. Het verlies is vooral te wijten aan de minwaarde van 3,2 miljoen op de vastgoedportefeuille. Het bedrijfsresultaat verbeterde wel van 1,1 naar 3,5 miljoen.

De resultaten van vastgoedontwikkelaars staan of vallen met de verkoop van projecten. En op dat vlak is er minder goed nieuws. Bij de voorstelling van de jaarresultaten stelde Banimmo voor heel 2015 de verkoop van '100 à 120 miljoen' projecten in het vooruitzichten. Zo'n cijfer zou een terugkeer naar een dividend mogelijk maken. Maar het bedrijf zal dit jaar maar '60 tot 70 procent' van de vooropgestelde verkopen realiseren.

'Nothing to celebrate', vindt Petercam. 'De resultaten ogen mager over de hele lijn met enkel positieve cijfers dankzij boekhoudkundige meerwaardes en belastingsmeevallers. Dit bevestigt ons scenario van een zeer traag herstel van de resultaten en de grotere afhankelijkheid van meerwaardes in plaats van recurrente inkomsten.'  Het beurshuis behoudt zijn koersdoel van 8,35 euro en een 'houden'-advies. 

Tot slot kwam Global Graphics (stabiel op 2,23 euro) maandag nabeurs met cijfers. De omzet is de eerste helft van dit jaar gestegen naar 8,39 miljoen van 5,34 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Ook onderaan de rekening zit het resultaat fors in de lift: van 0,66 miljoen de eerste zes maanden vorig jaar naar 2,66 miljoen dit jaar. Vooral in het eerste kwartaal boekte de specialist in grafische software al stevige cijfers

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud