‘Europa klopt Wall Street de komende 15 jaar'
Voor het eerst in een decennium trekt JPMorgan de structurele langetermijnprognoses voor een grote economie op: die van de eurozone.
Wie wil beleggen voor zijn pensioen of voor zijn kinderen, moet zich weinig aantrekken van de dagelijkse nukken van de financiële markten, of zelfs van een mogelijke correctie dit jaar. Daarom brengt de vermogensbeheerder JPMorgan Asset Management al meer dan 50 jaar een lijvige studie uit over de verwachtingen voor de komende 10 à 15 jaar, en hoe je daar als belegger van kan profiteren.
De eurozone heeft zijn crisis doorstaan en heeft er lessen uit getrokken.
‘De neergaande langetermijntrend komt op zijn eind’, stelt strateeg Stephen Macklow-Smith. ‘Voor het eerst in een decennium verhogen we zelfs de prognoses voor een groot economisch blok, met name de eurozone. We zien de eurozone de komende 15 jaar gemiddeld met 1,5 procent groeien boven op de inflatie.' Dat is een stijging met een kwart procentpunt tegenover de vorige prognose, maar nog altijd iets onder de verwachte groei van 1,75 procent in de VS.
Applaus voor de vrouwen
‘De eurozone heeft zijn crisis doorstaan en heeft er lessen uit getrokken. De banken zijn een pak weerbaarder geworden, en hun balansen zijn nu stevig genoeg om tegen een stootje te kunnen’, verduidelijkt globaal strateeg Timothy Lintern. ‘Daarnaast is veel te danken aan de vrouwen. Het aantal Europese vrouwen dat werkt, is gestegen van 62 procent in 2005 tot 68 procent in 2017, een cijfer vergelijkbaar met in de VS. Die trend heeft de negatieve gevolgen van de krimpende beroepsbevolking kunnen compenseren.’
Elektrische auto
‘De vergrijzing blijft wereldwijd de grootste tegenwind. Maar een herstel van de productiviteitsgroei, gedreven door technologie, kan de economie nog een extra boost geven’, zegt Macklow-Smith. Die groei ligt met amper een halve procent in de VS ver onder het gemiddelde van 2 procent sinds 1950. ‘Stel dat de elektrische auto of vrachtwagen een realiteit wordt. Chauffeur is nu het meest uitgeoefende beroep ter wereld, dan kan je die mensen ergens anders inzetten.’
Aandelen moeten het behoorlijk kunnen doen, maar minder dan de voorbije jaren.
Voor uw langetermijninvesteringen zit u best niet in langlopende obligaties. De rente zal geleidelijk normaliseren, wat op de koersen van obligaties drukt. Cash brengt nog lange tijd minder op dan de inflatie, waardoor u koopkracht verliest.
‘Aandelen moeten het behoorlijk kunnen doen, maar minder dan de voorbije jaren’, voorspelt Macklow-Smith. ‘De waarderingen zijn hoog, zeker op Wall Street. Wij gaan ervan uit dat de koers-winstverhoudingen naar hun gemiddelde zullen terugvallen. De grootste steun zal van een hogere omzet bij de bedrijven komen.’
Groeimarkten
Voor Europese aandelen voorspellen de analisten de komende 15 jaar een rendement van gemiddeld 5,75 procent, voor Wall Street 5,5 procent en amper 4,5 procent omgerekend naar euro.
Vastgoed biedt een attractief rendement tegenover staatsschulden.
De groeimarkten moeten met 8 procent het best scoren. ‘De waarderingen zijn er nog laag. En omdat de bevolking snel welvarender wordt, moet ook de economie er meer groeien’, legt Macklow-Smith uit. Aziatische ondernemingen investeren ook meer. Terwijl de Amerikaanse bedrijven de voorbije tien jaar bijna 99 procent van hun winst aan de aandeelhouders uitkeerden via dividenden en de inkoop van aandelen, lag dat in Japan op amper 63 procent. In de eurozone was dat 77 procent.
JPMorgan ziet ook goede tijden voor reële activa, zoals vastgoed. ‘Vastgoed biedt een attractief rendement tegenover staatsschulden. En het aanbod blijft schaars. Zeker als de Amerikaanse president Donald Trump zijn plannen kan doorduwen om meer uit te geven aan infrastructuur, zal dat de vastgoedprijzen er nog meer ondersteunen.’
Ook grondstoffen moeten het goed doen dankzij de robuuste vraag en de discipline van de mijnbouwers om het aanbod onder controle te houden.
Meest gelezen
- 1 Landing federale formatie nog niet in zicht: nieuwe taxcut valt slecht bij Vooruit
- 2 Houdt Amerika's beursmirakel stand onder Trump?
- 3 Buitenlandse bedrijven investeren recordbedrag in Vlaanderen
- 4 Trump wil TikTok terug online zetten in de VS mits Amerikaans belang van 50 procent
- 5 De week die komt: Trump, formatie, Gaza, Davos, Netflix, Sofina en Oscarnominaties