Europese beurzen sluiten op recordhoogte

©BELGAIMAGE

Een tussentijds akkoord in de handelsoorlog tussen de VS en China joeg de aandelenkoersen maandag hoger.

De Stoxx600, de index met de 600 belangrijkste Europese aandelen, sprong met 1,4 procent hoger en wipte daarmee over zijn vorige record van april 2015.

De Bel20 volgde, al heeft die nog een lange weg te gaan voor een absoluut recordniveau. De index noteert nog enkele tientallen punten van de kaap van 4.000 punten. Het is van maart 2018 geleden dat de Bel20 dat niveau bereikte.

De piek van de Bel20 dateert van mei 2007, ruim een jaar voor de financiële crisis in alle hevigheid losbarstte.

Tussentijds akkoord

De recordkoersen in Europa komen na een zoenoffer in de handelsoorlog tussen de VS en China. Amerika en de Volksrepubliek bevestigden vrijdag dat ze het eens zijn over een 'eerste fase'-handelsakkoord. Daarmee verdwijnt een belangrijke bedreiging voor de wereldeconomie en de financiële markten.

China zegt de invoer uit de VS en andere landen te verhogen. Het zal meer tarwe en mais kopen. Washington verwacht dat China ook meer Amerikaanse soja koopt.

Ook de VS doen water bij de wijn, zij verlagen de importtaksen op Chinese producten met een waarde van 120 miljard dollar van 15 naar 7,5 procent. De heffing van 25 procent op andere Chinese producten blijft overeind.

Brexit

Daarnaast stuwt de verkiezingsoverwinning van de Britse Conservatieven het serotoninegehalte bij beleggers. De partij van premier Boris Johnson behaalde donderdag een ruime meerderheid in het Lagerhuis. Daarmee is het waarschijnlijk dat het VK begin volgend jaar uit de Europese Unie stapt. Daardoor valt het risico op een harde brexit, een horrorscenario voor de financiële markten, in ieder geval op korte termijn weg en dat leidt tot opluchting op de aandelenmarkten.

Op de lange termijn blijft er onzekerheid, omdat het VK en de EU tegen eind 2020 nog een akkoord moeten bereiken over de toekomstige handelsrelaties.

Nu de patstelling in het parlement eindelijk voorbij lijkt, krijgen beleggers voorts hoop dat de Britse economie weer kan aansterken.

Fed

Ook de Amerikaanse centrale bank (Fed) draagt haar steentje bij aan de goede sfeer. Woensdag signaleerde de monetaire autoriteit de rente volgend jaar gelijk te houden op 1,5 à 1,75 procent. Wat opviel was dat Fed-voorzitter Jerome Powell optimistischer klonk over de Amerikaanse economie. In de toelichting op het rentebesluit schrapte hij de passage over de onzekere vooruitzichten.

Een wat meer optimistische Powell kan door beleggers geïnterpreteerd worden als een mogelijke bodem onder de Amerikaanse groeivertraging. Dat is goed voor Europese aandelen, want als het met de Amerikaanse economie beter gaat, is dat ook goed nieuws voor de economie op het oude continent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud