Fed verlaagt rente voor het eerst in tien jaar

FED-topman Jerome Powell ©AFP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) is bezorgd over de verslechtering van de economische vooruitzichten en de lage inflatie. Wall Street reageert negatief.

Zeven maanden na de jongste renteverhoging heeft de Fed zijn bocht voltooid. De centrale bank verlaagde zoals verwacht haar belangrijkste rentetarief met 25 basispunten naar 2 à 2,25 procent.

'Er zijn drie redenen waarom we de rente verlagen', zei Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie. De groei vertraagt in de rest van de wereld, vooral in de eurozone en China, er bestaat onzekerheid over het handelsbeleid en we willen de inflatie opkrikken.'

Handelsoorlog

Powell vreest dat de afkoeling van de wereldeconomie en de handelsoorlog tussen de VS en China de groei van de Amerikaanse economie zullen ondermijnen. Hij merkte wel op dat hij geen kritiek levert op het handelsbeleid op zich. De Amerikaanse president Donald Trump heeft herhaaldelijk de importtaksen op Chinese producten verhoogd. China reageerde met gelijkaardige heffingen.

Bovendien wil de Fed de inflatie snel opkrikken naar de doelstelling van 2 procent, voegt Powell eraan toe. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele prijzen van voeding en energie, bedraagt slechts 1,6 procent.

De Fed opent de deur voor een verdere verlaging van de rente later dit jaar.

Twee bestuurders van de Fed vinden de eerste renteverlaging sinds december 2008 voorbarig. Zij stemden voor een status quo. Powell geeft toe dat de Amerikaanse economie voorlopig goed blijft presteren, maar beklemtoont dat de 'neerwaartse risico's' voor de Amerikaanse economie zijn toegenomen. De renteverlaging moet bescherming bieden tegen die risico's.

Wall Street

De Fed opent de deur voor een verdere verlaging van de rente later dit jaar. 'Als we nadenken over het toekomstige pad van de rente, zullen we gepast reageren om te verzekeren dat de economische expansie duurzaam is.' De Amerikaanse economie groeit al 121 maanden en beleeft daarmee de langste expansie sinds 1854.

Maar Powell signaleerde ook dat de financiële markten niet te veel extra stimulus moeten verwachten. 'De renteverlaging van vandaag is niet de start van een lange reeks renteverlagingen.'

Die boodschap van Powell ontgoochelde Wall Street. De Dow Jones sloot 1,2 procent lager. De dollar steeg. Daardoor zakte de euro na het rentebesluit van 1,114 naar 1,107 dollar, het laagste peil in twee jaar.

De Fed besliste ook de afbouw van haar grote obligatieportefeuille nu al stop te zetten in plaats van eind september. Ook die ingreep moet normaal de langetermijnrente drukken en de economie extra zuurstof geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud