Fed voorziet nog drie jaar nulrente

Fed-voorzitter Jerome Powell. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank lijkt nog zeker tot eind 2023 haar nulrentebeleid te willen voortzetten. De rente zal pas stijgen als de inflatie 'enige tijd' boven 2 procent uitkomt, leert het rentebesluit.

De Federal Reserve (Fed) laat zoals verwacht zijn beleidsrente onveranderd op 0 tot 0,25 procent. Het rentebepalend comité wil het huidige soepele beleid voortzetten tot de inflatie een 'gemiddelde' van 2 procent bereikt en de langetermijnverwachtingen voor de inflatie zich nestelen op 2 procent, luidt het in het rentebesluit. Concreet wil de Fed de rente onveranderd laten tot de inflatie 'matig uitkomt boven' 2 procent 'gedurende enige tijd'.

De Fed wil de rente onveranderd laten totdat de inflatie 'matig uitkomt boven' 2 procent 'gedurende enige tijd'.

Met die aangepaste formulering geeft de Fed een gevolg aan de nieuwe strategische doelstellingen die vorige maand werden bekendgemaakt. De oude doelstelling van 2 procent inflatie werd vervangen door een 'gemiddelde' inflatie van 2 procent. Een cruciale nuance, want het betekent dat een periode van te lage inflatie voortaan gecompenseerd wordt door tijdelijk meer dan 2 procent te tolereren. Omdat de inflatie de jongste jaren meestal onder 2 procent lag, zal de Fed de komende jaren normalerwijze een soepeler beleid moeten voeren.

Bodemniveau

Dat blijkt ook uit de nieuwste renteprognoses van de Fed-bestuurders. Die leren dat de beleidsrente nog tot en met 2023 op het huidige bodemniveau blijft, zo toont de mediaan of middelste waarde. Slechts vier van de 17 bestuurders zien minstens één renteverhoging in 2023. 'Dit is een impliciete erkenning dat de Fed de voorbije jaren een te streng beleid gevoerd heeft', menen de economen van ING. Fed-voorzitter Jerome Powell noemde de nieuwe formulering tijdens de persconferentie na het rentebesluit een 'zeer krachtig statement' ter ondersteuning van de economische activiteit.

Bij de stemming over het nieuwe rentebesluit waren er acht voorstanders en twee tegenstanders. Robert Kaplan van het Fed-kantoor in Dallas stemde tegen omdat hij een grotere flexibiliteit wenst bij het bepalen van de rente. Neel Kashkari van het kantoor in Minneapolis wil wachten met een renteverhoging tot de kerninflatie 'op een duurzame wijze' 2 procent bereikt.

Uit de renteprojecties van de Fed-bestuurders blijkt dat de beleidsrente nog tot 2023 op het huidige bodemniveau blijft

De prognoses voor de economische groei leren dat de Fed voor dit jaar een kleinere krimp van de economie verwacht dan voordien (-3,7 procent tegenover -6,5 procent in juni), maar dat de groei in de volgende jaren lager zal uitvallen dan eerder gedacht werd. 'Het herstel is vlotter verlopen dan algemeen verwacht was', zei Powell. Aan de andere kant is er volgens hem een risico dat een gebrek aan budgettaire stimulus zich zal laten voelen in de economische activiteit. Beide politieke partijen komen voorlopig niet tot een akkoord over extra stimulus voor de economie, die zwaar getroffen is door de coronapandemie.

Voorts bevestigt de Fed dat hij staatspapier en herverpakte hypotheekleningen wil blijven kopen ‘in het huidige tempo’, zijnde 80 miljard dollar per maand aan staatspapier en 40 miljard dollar aan herverpakte hypotheken.

Het rendement op tienjarig Amerikaans staatspapier reageerde nauwelijks op het rentebesluit. De dollar verzwakte lichtjes.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud