Fransen willen Manchester United van fondsenwereld worden

©Reuters

Het Franse Amundi wil zijn plaats opeisen in de wereldwijde fondsenindustrie en debuteert op 11 november op de beurs van Parijs.

Met 954 miljard euro aan vermogen onder beheer is het Franse Amundi nu al de grootste vermogensbeheerder van Europa. Maar voorlopig is de groep vooral een gevestigde waarde in zijn thuisland en nog lang niet zo alomtegenwoordig als grote Amerikaanse huizen zoals Blackrock of JPMorgan Asset Management.

De voor volgende week geplande beursgang zou daar verandering in moeten brengen. Société Générale en Credit Agricole, de twee Franse grootbanken die vijf jaar geleden Amundi oprichtten, willen 1,75 miljard euro ophalen door hun belang in de vermogensbeheerder deels naar de beurs te brengen. Een definitieve intekenprijs wordt pas later bekendgemaakt, maar Amundi mikt op een koers tussen 42 en 52,50 euro. Dat waardeert de groep aan 8,8 miljard euro.

De opbrengst van de beursgang moet vooral dienen om internationale groei te stimuleren. Amundi is vandaag vooral sterk in Europa. Maar elders is er nog werk aan de winkel. De groep heeft een marktaandeel van 10 procent in Azië en heeft nog niets in de pap te brokken in de VS.

Op termijn moet Azië Amundi's tweede thuismarkt worden. Om meer voet aan de grond te krijgen, besloot hoofdaandeelhouder Credit Agricole ook een belang van 2 procent in Amundi te verkopen aan de Chinese Agricultural Bank. 

Yves Perrier, de topman van Amundi, liet onlangs in een interview met de FT uitschijnen dat hij het bedrijf wil laten uitgroeien tot het 'Manchester United' van de fondsenindustrie. 'Ik heb het grootste respect voor voormalig trainer Alex Ferguson. Hij heeft niet alleen een team opgebouwd. Maar hij heeft daar ook een merk van gemaakt dat een wereldwijde invloed heeft. Dat is ook wat ik met Amundi voor ogen heb.'

Of de beursgang van Amundi een succes wordt, valt nog af te wachten. Door de turbulentie op de financiële markten zien vermogensbeheerders geld wegvloeien. Door de aanhoudende zorgen over China had Amundi al eerdere plannen voor een beursgang 'on hold' moeten zetten. 

Ook de weinige vermogensbeheerders die je op de beurs  kan vinden, hebben al betere maanden gekend. Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, zag zijn koers dit jaar al met zo'n 20 procent dalen. Het Britse Aberdeen zag eveneens een vijfde van zijn beurswaarde in rook opgaan. De voorbije jaren focuste Aberdeen heel sterk op investeringen in de zogenaamde groeilanden.

Maar nu die 'emerging markets' zwaar worden afgestraft op de beurs, ligt Aberdeen in de lappenmand. In die mate zelfs dat de groep zichzelf vorige maand in de etalage moest zetten. Amundi heeft dus nog maar enkele dagen de tijd om beleggers ervan te overtuigen dat het wel in staat is om succes te boeken op de groeimarkten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud