Advertentie
korte metten

Geld en olie

©Bloomberg

ECB-voorzitter Mario Draghi haalde gisteren zijn bazooka uit de kast. Maar de handleiding om met het ding te vuren is wel bijzonder lijvig. Ook de aandeelhouders van Euronav kunnen een handleiding gebruiken, want de tankerrederij noteert vandaag al op Wall Street.

Eigenlijk zijn er vanochtend twee grote thema’s in de nieuwsstroom: geld en olie. Beide zijn weinig verrassend, want het zijn onmisbare ingrediënten van de wereldeconomie. Beginnen we met datgene wat volgens het liedje de wereld doet ronddraaien.

Er werd lang naar uitgekeken en Mario Draghi loste de verwachting helemaal in: de ECB gaat in 2015 en 2016 in totaal voor 1.140 miljard euro aan overheidsobligaties opkopen. Met vers gedrukt geld natuurlijk, dat dan moet doorstromen naar de reële economie. De ECB gaat dat staatspapier niet zelf inslaan, maar laat dat vooral over aan de nationale centrale banken. Om te weten hoe dat allemaal in zijn werk gaat, is een turf van een handleiding nodig, merkt Richard Barley van de WSJ-column 'Heard on the Street' op.

If Fed QE was a bazooka, ECB QE is a bazooka with a 500-page operator's manual without which you can't work out how to fire it. #risksharing— Richard BarleyGeverifieerd account (@RichardBarley1) 22 jan. 2015

Wie ook een handleiding kan gebruiken, is de Euronav-aandeelhouder. Want het gaat hard voor de tankerrederij. Dinsdag kondigde Euronav aan nu echt de stap naar Wall Street te zetten, en drie dagen later is de introductieprijs al bekend. Vandaag nog vindt de eerste notering plaats. Het aantal nieuwe aandelen dat wordt uitgegeven, is bovendien met 20 procent opgetrokken. Een teken dat CEO Paddy Rodgers en CFO Hugo De Stoop veel interesse weten te wekken in de States.

Maar wat de bestaande aandeelhouders van Euronav wellicht willen weten, is wat ze nu moeten doen. Daarvoor heeft Euronav zelf op zijn website alvast een FAQ-hoekje ingeruimd. In het kort komt het erop neer dat voor de bestaande aandelen een ‘U.S. Exchange Offer’ wordt gelanceerd, waarmee de ‘Europese’ aandelen worden omgezet in ‘Amerikaanse’. Die laatste zullen dan in New York noteren, de niet omgezette blijven in Brussel. Zo wil de rederij een ‘evenwichtige dubbele notering’ bereiken. Het omzetten van die aandelen is wel niet gratis en je moet er ook een effectenrekening in de VS voor hebben.

Euronav vervoert olie en de prijs van dat goedje is vanmorgen gestegen. De aanleiding is de dood van de Saudische koning Abdullah en de onzekerheid rond het toekomstige oliebeleid van dat land. Ondanks de scherpe daling van de olieprijs hield Saudi-Arabië tot dusver de oliekraan wijd open.

Wat ons nog meer beroerde vanmorgen:

- Het heropstarten van de ‘scheurtjesreactoren’ Doel 3 en Tihange 2 is zeker tot juli uitgesteld.

- Vorig jaar waren er opvallend minder koperdiefstallen bij het spoor. Met dank aan een ‘Nationaal Actieplan’. Dat Henegouwen een zwarte vlek blijft, roept vragen op.

- De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte wil dat Bart Somers wordt aangesteld als antiterreur coördinator.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud