Gemengde fondsen nemen hoge vlucht

Hugo Lasat, voorzitter Beama. ©Emy Elleboog

Gemengde fondsen die zowel in aandelen als in obligaties beleggen, werden in vier jaar dubbel zo groot. ‘In heel Europa worden gediversifieerde fondsen populairder’, zegt Beama-voorzitter Hugo Lasat.

De Belgische fondsenmarkt dikte in 2016 aan met 2,6 procent tot 172,7 miljard euro. ‘Vooral dankzij netto-inschrijvingen’, zegt de fondsenfederatie Beama.

Gemengde fondsen staken in 2015 aandelenfondsen voorbij als grootste categorie. In 2016 vergrootten ze hun voorsprong. Met 76,7 miljard euro onder beheer maken ze 43 procent van de markt uit.

©Mediafin

Binnen de categorie vindt er ook een opmars van dakfondsen plaats. Dat zijn fondsen die in andere fondsen beleggen. ‘Dakfondsen kunnen een alternatief zijn voor een portefeuille van individuele lijnen. Er bestaan dakfondsen met een bepaald risicoprofiel, van defensief tot dynamisch. Als je werkt via een dakfonds, dan reduceert de belegger de impact van kosten en (beurs)taksen op langere termijn’, zegt Lasat.

Spaarders beleggen meer en meer op lange termijn. Gediversifieerde fondsen zijn een eerste stap.
hugo lasat
voorzitter beama

Volgens Lasat is er een groeiende tendens om beleggingen uit te besteden. Dat kan ook via fondsen. ‘Beheer vandaag als particulier een obligatieportefeuille: dat is niet evident. Denk ook aan de opgang van alternatieve beleggingen, zoals infrastructuur en private equity. Ook daar zijn dakfondsen een gemakkelijke manier van werken voor particuliere beleggers.’

Tot slot merkt Lasat op dat gemengde fondsen populairder worden bij spaarders. ‘De spaarder belegt alsmaar meer op de lange termijn, en dan zijn gediversifieerde fondsen een eerste stap, ook bij de pensioenopbouw.’ De pensioenspaarfondsen maken overigens deel uit van de gemengde fondsen. In die fondsen zat eind vorig jaar 18 miljard euro - een record - van 1,5 miljoen pensioenspaarders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud