Advertentie

Gemengde fondsen verkopen als zoete broodjes

Fondsen die zowel in aandelen als obligaties beleggen, nemen een hoge vlucht in België. Dat blijkt uit cijfers van de sectorfederatie Beama. Ze vullen de leemte van kapitaalgarantiefondsen.

De gemengde fondsen groeiden in het tweede kwartaal met 2,5 miljard euro tot 69,6 miljard euro. ‘De toename kwam onder impuls van netto-inschrijvingen’, zegt Beama in het kwartaalrapport. Daarmee vergroten de gemengde fondsen hun voorsprong op de tweede populairste categorie: aandelenfondsen. (zie grafiek bovenaan)

Het bekendste gemengde fonds is Carmignac Patrimoine, waarin 24 miljard euro zit van beleggers wereldwijd. Het fonds gaat ultraflexibel te werk, in die zin dat beleggingen in aandelen tot nul kunnen herleid worden. Er zijn ook (niet-flexibele) gemengde fondsen die steevast gaan voor een vaste verdeling tussen aandelen en obligaties.

‘Bij een gemengd fonds laat de belegger de strategische keuze tussen aandelen en obligaties (asset allocatie) over aan een expert. Dat deze categorie de populairste is onder alle fondsen is een Belgisch fenomeen. Al denken we dat de rest van Europa zal volgen’, zegt Knut Huys van Deutsche Bank. Hij beheert al zes jaar een fonds dat belegt in gemengde fondsen. Over de voorbije vijf jaar haalde hij een gemiddeld nettorendement van 4,5 procent. ‘De nadruk ligt op het beperken van het neerwaartse risico.’

Volgens Knut Huys zijn Belgische fondsenbeleggers van nature eerder voorzichtig ingesteld. In Nederland ligt het aandeel van zuivere aandelenfondsen een pak hoger. In België uitte die extra voorzichtigheid zich lang in een hoog marktaandeel voor kapitaalgarantiefondsen. De erg lage rente maakt het moeilijk nog zulke producten te maken. Daarom kalft het marktaandeel kwartaal na kwartaal af: eind juni nog 4,9 procent van de markt, of 9,3 miljard euro.

Huys wijst erop dat er door de populariteit van gemengde fondsen heel wat nieuwe initiatieven komen. ‘Velen voelen zich nu geroepen om een gemengd fonds te starten. Maar weinigen zijn uitverkoren.’

Velen voelen zich nu geroepen een gemengd fonds te starten. Weinigen zijn uitverkoren.
knut huys
deutsche bank

Een van de huizen met een grote reputatie is het Scandinavische Nordea met het fonds Nordea Stable Return. Het fonds zag de omvang dit jaar exploderen van 11 miljard euro in maart naar 17 miljard euro in juli. In september kondigde het fonds een ‘soft close’ aan: nieuwe klanten zijn niet meer welkom. ‘De soft close is nodig om ons beleggingsproces en de belangen van de klanten te vrijwaren’, klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud