Goudmijnaandelen blinken eindelijk opnieuw uit

De Kibali-goudmijn van Randgold in Congo bevat met naar schatting 21 miljoen ounce de grootste Afrikaanse voorraad buiten Zuid-Afrika. ©Bloomberg

De goudprijs bereikte vandaag het hoogste peil sinds september vorig jaar. De goudmijnaandelen volgen na veel aarzeling de klim van de goudprijs.

De spanning met Noord-Korea duwt steeds meer beleggers richting veilige oorden, met het goud op kop. Dinsdag steeg de prijs voor een ounce van het edelmetaal tot 1.337 dollar. De instroom in goudtrackers, genoteerde fondsen die de goudprijs schaduwen, kenden vorige week hun hoogste instroom sinds maart, stelt ETF Securities.

Het technische plaatje ziet er ook goed uit. ‘De voorbije twee weken hebben we zowel een sterke prijsstijging als een klim van de volumes gezien’, stelt analist Clive Mount van de researchinstelling Gold-Eagle. ‘Daardoor is een zogeheten hoofd-en-schoudersbeweging in de grafiek naar boven doorbroken, wat een belangrijk technisch koopsignaal geeft. Het is een verschil met de pieken van april en juni, waarna telkens de prijs weer terugviel.’

Ook de goudmijnaandelen gingen de voorbije weken fors naar boven. In de lente kregen ze nog stevige tikken. Dankzij de recente haussen noteert de beurstracker GDX met de grote goudmijnen 18,5 procent hoger dan eind vorig jaar. De tracker van de kleinere mijnen GDXJ steeg 15 procent. Dat zijn rendementen in Amerikaanse dollar. De ineenstorting van het groene biljet tegenover de euro dit jaar, veegt de winst zo goed als volledig weg.

Goudmijnen volgen vanzelfsprekend de goudkoers voor een deel, maar het blijven bedrijven die gewaardeerd worden aan de hand van criteria zoals de winstgevendheid, de gezondheid van de balans en de reserves. Afrikaanse mijnen gaan bijvoorbeeld gebukt onder grotere kosten omdat het personeel meer staakt, en veel overheden met een deel van de koek aan de haal gaan.

Rerating

U kunt via de trackers gediversifieerd in goudmijnen beleggen, maar dan koopt u zowel de toppers als de rode lantaarns in de sector. Bij de individuele grote goudmijnen schuiven analisten vaak Goldcorp naar voren. De groep noteeert tegen 12 keer de cashflow, wat historisch erg laag is. Bovendien zit Goldcorp nog in een herstructurering, terwijl het recent groeiplannen ontvouwde om tegen 2020 zijn reserves en productie met een vijfde op te trekken. Daardoor is een rerating naar hogere waarderingen de komende jaren mogelijk.

Goldcorp boekte vorg jaar opnieuw winst omdat het zijn kosten met 4 procent terugbracht tot 856 dollar per ounce. Dat is echter nog een pak meer dan de beste leerling in de sector: Barrick Gold. ‘s Werelds grootste goudgigant slaagde er vorig jaar in het edelmetaal naar boven te halen tegen een kostprijs van 730 dollar per ounce, wat 12 procent minder was dan het jaar voordien.

Nieuwe dividendstrategie

Een van de goedkoopste grote gouddelvers is Newmont Mining, hoewel het recent een sterke inhaalbeweging maakte nadat beleggers Newmont hadden uitgespuwd wegens magere jaarcijfers. Het aandeel noteert tegen 9 keer de cashflow, terwijl de schulden vorig jaar met een derde verminderden. De prognoses voor dit jaar ogen een stuk beter omdat Newmont twee nieuwe mijnen opende, en het laatste loodje legt voor de opening van nog drie mijnen. Met een schuldgraad van 40 procent tegenover het eigen vermogen, heeft het bedrijf munitie om nog sterk te groeien. Tegelijk bent u verzekerd van een mooi dividend. Newmont kondigde recent een nieuwe couponstrategie aan: het kwartaaldividend stijgt naarmate de goudprijs in Londen klimt, met een minimum van 10 cent als de prijs zakt onder 1.150 dollar.

Veel goudmijnen zijn trouwens mooie couponbetalers. Franco Nevada verhoogt zijn dividend al 9 jaar na elkaar, Royal Gold zelfs al 16 jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud