Advertentie
Advertentie

Gratisrevolutie DeGiro botst op tal van barricades

Gijs Nagel, de topman van DeGiro, predikt de revolutie met zijn nieuwe, gratis, project DeZiro. ©debby termonia

De Nederlandse beursmakelaar DeGiro predikt de revolutie door klanten kosteloos te laten beleggen in aandelen. Toch zijn er nog heel wat onduidelijk¬heden in het gratisverhaal.

De online-makelaar DeGiro kondigde maandag aan dat het de komende maanden in 20 landen een nieuw handelsplatform zal lanceren waar beleggers gratis aandelen kunnen kopen en verkopen.

Geen tijdelijke promotie, geen verborgen kosten of andere addertjes onder het gras, maakt DeGiro zich sterk. Het bedrijf zegt dat het die gratis service, die de naam DeZiro meegkrijgt, kan aanbieden omdat het advertenties zal toelaten op zijn platform. De reclame-inkomsten van financiële instellingen, auto-bedrijven, juweliers en andere partijen zouden moeten volstaan om de inkomsten te drukken, klinkt het. Bovendien leent DeGiro de aandelen van klanten in ruil voor een commissie uit aan andere partijen, die daar dan mee speculeren op een koersstijging of - daling. Al is er volgens het bedrijf momenteel maar een heel beperkt percentage  - 1 procent - van de aandelen uitgeleend.

Binnen het wereldje van online-beleggers wordt alvast met enorme aandacht gekeken naar het experiment. Als DeGiro in zijn opzet slaagt en daadwerkelijk kostenloos een vlotte service kan aanbieden met DeZiro, kan dat de markt voor online-beurshandel inderdaad op zijn kop zetten.

Niet in Nederland, wel in Bulgarije?

Maar gratis beursdiensten aanbieden blijkt minder evident dan DeGiro het voorstelt. Dinsdag was de Nederlandse beurstoezichthouder AFM er als de kippen bij dat DeGiro's nieuwe platform niet vanuit Nederland zal mogen werken. Iets waar DeGiro zelf met geen woord over repte toen het zijn nieuwe initiatief bekendmaakte.

'Sinds begin 2014 geldt in Nederland het zogenaamde provisieverbod, dat er mee voor zorgt dat deze activiteiten niet mogen gefinancierd worden via advertentie-inkomsten', legt woordvoerder Kees Verhagen van de AFM uit. 'In de praktijk wil dat dus zeggen dat beleggers hun transacties zelf moeten betalen en dat andere partijen daar niet voor mogen inspringen.'

Wil DeGiro uitpakken met kostenloos beleggen, dan zal het DeZiro dus elders moeten lanceren. Voorlopig heeft het bedrijf nog geen idee in welk land het zijn platform zal opstarten. 'We zijn dat nog aan het bekijken,' geeft DeGiro-topman Gijs Nagel nu toe. 'Maar het staat nu wel al vast dat we ons platform niet in België zullen opstarten. Doen we dat wel, dan moeten we beurstaks doorrekenen aan onze klanten. Een mogelijke optie is Duitsland, of Bulgarije, waar we over een kantoor beschikken.'

Beleggers kunnen maar beter in het oog houden van waaruit DeZiro zal opereren. Stel dat het nieuwe platform effectief in Bulgarije wordt opgestart, dan wil dat zeggen dat beleggers daar een Nederlandse rekening moeten aanmaken als ze gratis willen traden. Die rekening valt onder Bulgaars toezicht en moet, net als alle buitenlandse rekeningen, worden aangegeven bij de Belgische fiscus.

Geen club voor de kleintjes

Het is ook nog niet duidelijk in welke aandelen je precies zal kunnen beleggen op DeZiro. Maar de kans is klein dat beleggers kostenloos zullen kunnen handelen in veel Belgische kleine en middelgrote bedrijven.'We zijn de lijsten van aandelen die we willen aanbieden nu aan het aanleggen,' zegt topman Nagel. 'Dat zullen vooral grote bedrijven worden, aandelen waarin er veel wordt gehandeld. Door dit soort aandelen te selecteren kunnen we de vaste kosten immers drukkken. De echte actieve klanten die in alles willen traden zullen wellicht meteen bij DeGiro gaan, waar ze wel nog transactiekosten moeten betalen.'

Geïnteresseerde beleggers kunnen zich sinds dinsdag inschrijven op een wachtlijst voor DeZiro. Eens de site actief is zullen zij daar in 'avant-première' dan gratis op kunnen traden. Alleen: wie zich nu inschrijft weet nog niet voor de volle honderd procent waar hij of zij aan toe is. Maar dat is geen probleem, sust Nagel. 'Wie zich inschrijft wordt nog geen klant. Met die wachtlijst houden we mensen vooral op de hoogte. Wie zich inschrijft staat als eerste in de rij om te mogen handelen op DeZiro. Maar als het hem niet zint is hij nog altijd vrij om af te haken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud