Advertentie

Greenyard gaat eigen aandelen inkopen

Hoofdaandeelhouder Hein Deprez van Greenyard kijkt toe hoe zijn bananen in de Antwerpse haven arriveren. ©Wim Kempenaers

De groenten- en fruitreus Greenyard gaat voor 28,6 miljoen euro eigen aandelen inkopen. De aandelen moeten vooral dienen om de potentiële verwatering van een converteerbare obligatie te voorkomen.

Greenyard start met onmiddellijke ingang een inkoopprogramma om 1,75 miljoen eigen aandelen te verwerven. Dat komt tegen de slotkoers van vandaag overeen met 28,6 miljoen euro. De inkopen komen overeen met ongeveer 4 procent van het kapitaal.

De ingekochte stukken zullen niet worden vernietigd. Het bedrijf stipt aan dat ze aangewend kunnen worden om de potentiële verwatering door een converteerbare obligatie te voorkomen. In december voerde het concern van ondernemer Hein Deprez een significante herfinanciering van zijn schulden door. Greenyard kocht oude, dure leningen terug maar gaf daarvoor wel een nieuwe converteerbare obligatie van 125 miljoen euro uit. Greenyard bespaart op die manier minstens 15 miljoen euro rentelasten per jaar.

Inwisselen

De houders van de converteerbare obligaties, die tot 2021 lopen, hebben echter het recht hun papier in te wisselen voor nieuwe aandelen tegen 17,43 euro per stuk. Bij het slot dinsdag kostte een aandeel Greenyard 16,35 euro. Als Greenyard binnen enkele jaren minder nieuwe aandelen moet uitgeven, is dat goed voor de bestaande aandeelhouders omdat de winst over minder aandelen moet worden verdeeld. Ook IT-groep Econocom koopt om die reden eigen aandelen in.

Greenyard stipt aan dat een deel van de ingekochte stukken ook gebruikt kunnen worden om aan de optieplannen van het management te voldoen, of als munitie om een overname te financieren.

De inkoopoperatie loopt over een jaar, maar kan op elk moment worden stopgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud