Investeerders laten zich minder leiden door lage rente

Het ECB-hoofdkwartier in Frankfurt ©¬© Boris Roessler/dpa/Corbis

De lage rente weegt steeds minder door als bepalende factor bij particulieren en bedrijven om een lening aan te gaan. De Europese Centrale Bank zet intussen haar soepel monetaire beleid niettemin onverminderd voort.

Dat de rente nog altijd historisch laag is, is voor gezinnen een steeds minder belangrijke factor om al dan niet een hypothecaire lening aan te gaan of die te herfinancieren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank, de ECB Bank Lending survey.

In het tweede kwartaal noemde nog 45 procent van de banken die lage rente als reden voor particulieren om zo'n lening aan te gaan, in het derde was dat gezakt tot 35 procent. Voor ondernemingen zien we een gelijkaardige trend: daar noemde nog 19 procent van de banken die rente als motiverende factor om geld te ontlenen, een kwartaal eerder was dat nog 21 procent.

In het derde kwartaal noteerde 33 procent van de banken een toename van de vraag naar hypothecaire leningen, tegen 49 procent in de periode april-juni. Een daling, maar nog steeds een hoog cijfer vindt Teunis Brosens, econoom bij ING.

Voor leningen aan bedrijven is die appetijt veel kleiner. Hier noteerden 16 procent van de banken een stijging, tegen 13 procent een kwartaal eerder. Een stijging, maar toch een 'zwakke vraag', noteert Brosens. Hij vindt het teleurstellend dat geen tekenen zijn van een herstel van de investeringen. Slechts 11 procent van de banken merkte hier een stijging, even weinig als in het tweede kwartaal.

Dit onderzoek geeft ons 'meer van hetzelfde' aldus de econoom. 'Het kredietherstel gaat verder, het herstel van de eurozone gaat dus door, maar is dat wel voldoende', vraagt hij zich af. 'We hadden graag een versnelling gezien van de leningen aan bedrijven als teken van (een herstel van) het ondernemersvertrouwen dat zich vertaalt in een hogere investeringsactiviteit'.

Het zal de ECB niet beletten door te gaan met haar soepel monetair beleid en zelfs meer, zo verwachten de economen van de Royal Bank of Scotland (RBS).  Zij verwachten dat de ECB op haar decemberbijeenkomst zelfs zal beslissen om het opkopen van schuldpapier nog te versnellen. Op de bijeenkomst nu donderdag zal de ECB alles bij het oude laten, denkt RBS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud