Kapitaalverhoging legt handel in Monte dei Paschi lam

De ingang van het hoofdkwartier van Banca Monte dei Paschi di Siena ©REUTERS

In Milaan is de handel in het aandeel Banca Monte dei Paschi di Siena maandag niet van start gegaan. De oudste bank ter wereld voert voor de tweede keer in twee jaar een kapitaalverhoging door en als gevolg van de forse verwatering is de handel verstoord.

Banca Monte dei Paschi di Siena  haalt nog eens 3 miljard euro op – meer dan de huidige marktwaarde van 2,44 miljard euro – en geeft daarvoor 2,56 miljard nieuwe aandelen uit. De bank moet haar eigen vermogen versterken, omdat ze te zwak was gebleken bij de stresstest van de ECB.

Per aandeel in bezit kunnen bestaande aandeelhouders er 10 nieuwe kopen tegen 1,17 euro het stuk. Een zeer zware korting want het aandeel sloot vrijdag nog op 9,45 euro. De inschrijvingsrechten kunnen nog tot 8 juni worden verhandeld en tot 12 juni worden uitgeoefend.

Op basis van de slotkoers van vrijdag bedraagt de zogenaamde TERP – de theoretische prijs zonder inschrijvingsrecht – 1,92 euro per aandeel en de prijs voor het afzonderlijk verhandelde inschrijvingsrecht 7,5 euro per 10 nieuwe aandelen.

Om 09.24 uur bleek echter dat de indicatieve prijs van het aandeel 2,306 euro bedroeg – een klim van 20 procent – terwijl het aantal biedorders meer dan 3.000 keer groter was dan het aantal verkooporders.

Bij de handel in de rechten, die analisten beschouwen als de echte toetssteen voor de marktrespons op de aandelenuitgifte, was de toestand omgekeerd: daar bedroeg de indicatieve prijs 6,5 euro, wat 15 procent minder is dan de TERP-waardering.

Kapitaalverhogingen doen normaal gesproken de koers zakken, maar bij Monte dei Paschi heeft de forse verwatering – met 91 procent voor diegenen die de operatie niet volgen – een verstorend effect op de handel. Dat heeft te maken met de derivatencontracten, die nu al rekening houden met de aankomende verwatering, zodat er een kunstmatig tekort aan aandelen is. Hetzelfde gebeurde overigens bij de kapitaalverhoging die de bank in juni vorig jaar doorvoerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud