KBC 7 procent hoger na kwartaalrapport

©BELGA

Op de Brusselse beurs kent KBC zijn grootste dagwinst in meer dan een jaar nadat de bank-verzekeraar eerder veel beter dan verwachte resultaten vrijgaf. KBC zag zijn nettowinst tussen juli en september verdubbelen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat betere kwartaalrapport jaagt het aandeel KBC  net geen 7 procent hoger op Euronext Brussel. Daarmee is het met ruime voorsprong het sterkst presterende aandeel in de brede Europese Stoxx600 bankenindex.

KBC haalde in het derde kwartaal een nettowinst van 591 miljoen euro. Dat is beter dan verwacht. Analisten gingen er gemiddeld vanuit dat de groep een nettowinst ging boeken van 506 miljoen euro. De bank- en verzekeringsgroep heeft zijn winst zo ruim verdubbeld tegenover een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2013 kwam de nettowinst uit op 272 miljoen euro.

De aangepaste winst, waarbij KBC de erfenis van de financiële crisis en de waarde van het eigen kredietrisico wegfiltert, komt uit op 477 miljoen euro. Die indicator geeft volgens KBC een beter zicht op de onderliggende bedrijfsprestaties. Analisten rekenden gemiddeld op een aangepaste winst van 432 miljoen euro.

Zwakker herstel

Hoewel de groep 'een verzwakking van het economische herstel' ziet, waren de commerciële resultaten volgens CEO Johan Thijs 'uitstekend'. De Belgische thuismarkt blijft met een nettowinst van 384 miljoen euro de sterkhouder. Dat is wel 7 miljoen euro minder dan een jaar eerder, maar iets boven het gemiddelde van de voorgaande vier kwartalen. Zowel kredieten als deposito's zitten in de lift. In verzekeringen stelt KBC een comeback vast van de Tak23-beleggingsverzekeringen. De banktak is in België veruit de grootste winstmotor, met een winstbijdrage van 306 miljoen euro, tegenover 78 miljoen euro voor de verzekeringstak.

Tweede markt Tsjechië komt uit op een nettowinst van 130 miljoen euro, wat lager is dan het gemiddelde van de voorbije vier kwartalen. De overige landen komt opgeteld uit op een nettowinst van 27 miljoen euro, tegenover een verlies van 12 miljoen euro een jaar eerder. Al zijn niet alle zorgen weg. De Ierse bankactiviteiten blijven verlieslatend en er blijft onzekerheid hangen rond Hongarije. De Hongaarse centrale bank liet woensdag weten dat ze overweegt om 'systemische kapitaalbuffers' te introduceren voor de lokale banken, om de problemen op de Hongaarse huizenmarkt op te vangen. Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor KBC, dat er via dochter K&H actief is.

KBC trekt een streep onder het desinvesteringsplan dat in 2009 afgesproken was met Europa. Die afslankingsoperatie beschouwt het bedrijf als afgerond na de verkoop van KBC Deutschland, het einde van de resterende twee CDO-portefeuilles en de afbouw van de Antwerpse Diamantbank. Zoals bekend ging de verkoop van de Diamantbank niet door. Daardoor kan KBC eerdere waardeverminderingen op het belang in de nichebank terugnemen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud