Kleine Nyrstar-aandeelhouders in opstand

De wrevel bij de kleinere aandeelhouders van de Belgische zinkgroep Nyrstar neemt toe. ©Nyrstar

De kleinere aandeelhouders van Nyrstar stellen zich vragen over de manier waarop de grondstoffenreus Trafigura de redding van het bedrijf heeft opgezet. ‘Dit is financiële piraterij.’

Nyrstar op de beurs: 12 jaar, 4 CEO's, minus 99 procent

De schuldherschikking wist de kleine belegger in Nyrstar nu ook formeel uit, maar voor de aandeelhouder die de helse beursrit bij de zinkspecialist al langer uitzweet was dat eigenlijk al jaren het geval.

Sinds de beursgang in 2007 was ook al voor de deal via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen 99 procent van de waarde in rook opgegaan. Een multimediaal overzicht

De wrevel bij de kleinere aandeelhouders van de Belgische zinkgroep Nyrstar neemt toe. De reddingsoperatie, opgezet door Trafigura, dat het bedrijf controleert, loopt volgens hen voor geen meter. Ze hebben naar eigen zeggen genoeg van de ‘flou artistique’ waarin de operatie de afgelopen maanden is verlopen en het grote gebrek aan informatie.

Enkelen van hen hebben advies ingewonnen bij de advocaten Robert Wtterwulghe en Laurent Arnauts (Watt Legal). Hun doel: de verdediging van hun belangen met het oog op de algemene vergadering van 25 juni.

In de aanval

Beide advocaten hebben, na een financiële en juridische analyse, besloten de aanval in te zetten. Ze eisen volledige klaarheid over de commerciële banden en financiële stromen tussen Nyrstar en de grondstoffenhandelaar Trafigura. Als er tegen 13 juni geen antwoord komt, worden juridische stappen ondernomen om de aandeelhoudersvergadering uit te stellen.

24,4%
Trafigura aast met 24,4 procent van Nyrstar op de volledige controle van het zinkbedrijf.

Het reddingsplan van Trafigura wil de operationele (en winstgevende) activiteiten van Nyrstar overhevelen naar een nieuwe, tijdelijke structuur. Trafigura, dat 24,4 procent van Nyrstar bezit, zou 98 procent van dat vehikel in handen krijgen. De rest blijft bij Nyrstar, wat voor de kleine aandeelhouders neerkomt op een gigantische verwatering van hun belang. Daarvoor was de goedkeuring van de algemene vergadering van Nyrstar vereist, aldus de advocaten. En dat is niet gebeurd.

Trafigura sloot twee exclusieve deals met Nyrstar, sinds het in 2016 aandelen van de zinkverwerker kocht. De eerste ging over de levering van grondstoffen aan Nyrstar en de tweede over de verkoop van afgewerkte producten. Duidelijke informatie over beide overeenkomsten en de financiële gevolgen ervan kregen de andere Nyrstar-aandeelhouders niet.

In de periode 2016-2018 kwam Nyrstar, ondanks een gunstige ontwikkeling van de zinkmarkt, alsmaar meer in financiële moeilijkheden, terwijl Trafigura uitstekende cijfers kon voorleggen. Volgens Wtterwulghe gaat het over ‘financiële piraterij’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud