Lagere olieprijzen kunnen Shell niet deren

©Bloomberg

Royal Dutch Shell deed beter dan verwacht ondanks de lagere olieprijzen. De Brits-Nederlandse groep krijgt volgend jaar een nieuwe voorzitter.

Europa's grootste oliegroep in marktwaarde heeft de vroegere voorzitter van Bank of America Charles Holiday aangesteld als nieuwe voorzitter. Holiday volgt volgend jaar Jorma Olila op, de vroegere baas van het Finse Nokia. Olila laat in elk geval mooie cijfers achter voor zijn opvolger, want over het derde kwartaal deed Shell beter dan verwacht. Holiday is nu al gewoon bestuurder.

De lagere prijzen voor olie en gas konden natuurlijk niet verhinderen dat de omzet daalde over de drie maanden tot september. Bovendien lag de productie 5 procent lager, onder meer door de verkoop van een reeks activa. In de Golf van Mexico en in West-Afrika kon de groep zijn productie wel verder opdrijven.

Maar de winst ging wel hoger. De courante winst, exclusief voorraadwijzigingen, steeg 31 procent ot 5,8 miljard dollar en dat was net iets hoger dan de 5,48 miljard waarop de markt gemiddeld had gerekend. 'De cijfers bewijzen dat we leveren wat ik begin dit jaar beloofde: betere financiële prestaties, betere benutting van het kapitaal en een succesvolle uitvoering van projecten', aldus CEO Ben van Beurden.

Eerder deze week kwamen twee andere oliegroepen die noteren in Londen, BP en BG Group, met lagere winstcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud