Advertentie
Advertentie

Lufthansa stilaan weer op kruissnelheid

Lege incheckbalies bij Lufthansa op de luchthaven van Tegel, Berlijn ©EPA

Lufthansa en zijn passagiers werden zaterdag voor de vierde dag op rij geteisterd door een staking van de piloten. Het bijna één jaar oude conflict gaat over verloning. Vandaag zondag normaliseert de toestand stilaan.

Bijna de helft van alle intercontinentale vluchten van Lufthansa moest aterdag geannuleerd worden als gevolg van de acties van het vliegend meesterpersoneel. De directie schrapte 74 van de 160 verre bestemmingen, waardoor 20.000 passsagiers vast zitten of via een alternatieve route moeten vliegen. Ook enkele korte vluchten gingen voor de bijl, een uitloper van de acties op vrijdag, aldus een woordvoerder. Het vrachtverkeer lijdt eveneens onder de staking, al konden 15 van de 18 geplande cargovluchten toch doorgaan.

Lufthansa hoopt dat de toestand vandaag min of meer normaliseert, hoewel enkele langeafstandsvluchten niet zullen kunnen doorgaan als gevolg van de staking zaterdag. De directie zoekt al bijna een jaar een akkoord met de machtige vakbond Vereinigung Cockpit over een loonconflict. Het management wil de leeftijd voor vervroegd pensioen optrekken en wenst meer vluchten over te hevelen naar zijn lagekostenmodel Eurowings en zijn goedkopere dochter Germanwings.

Op het Europese front wordt de concurrentie voor korte vluchten zonder overstap steeds feller, want Ryanair en Easyjet voeren hun aanwezigheid op de Duitse luchthavens steeds meer op. Bovendien nemen de succesvolle Arabische en Turkse maatschappijen zoals Emirates, Qatar Airways en Turkish Airlines een steeds grotere hap uit de inkomsten uit verre vluchten. De stakingen drukten de winst van het bedrijf vorig jaar met meer dan 200 miljoen euro. De actie van zaterdag was al de 15de sinds april vorig jaar.

Morgen maandag starten onderhandelingen tussen de directie en de vakbond Verdi, die werknemers aan de grond vertegenwoordigt zoals bagageafhandelaars, personeel van cateringbedrijf LSG, van de onderhoudsdochter Lufthansa Technik, van IT-dochter Lufthansa Systems en van vrachtdochter Lufthansa Cargo. Op dit ogenblik worden geen gesprekken meer gevoerd tussen Vereinigung Cockpit en de Lufthansa-directie, behalve dan dovemansgesprekken.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud