Advertentie

Mobistar: van lelijk eendje tot favoriet aandeel

De lancering van de iPhone6 in Brussel. ©Photo News

Mobistar maakte een flinke sprong na een advies- en koersdoelverhoging van KBC Securities. Beleggers zetten in op mobiele spelers om te profiteren van de groei van mobiele data.

Een rapportje van 12 pagina’s voegde 66 miljoen euro beurswaarde toe aan het aandeel Mobistar. De mobilofoonoperator zag de beurskoers 5,9 procent hoger eindigen op 19,73 euro. KBC Securities verhoogde het advies van ‘houden’ tot ‘bijkopen’ en het koersdoel van 14 naar 21 euro.

'We zijn zelf redelijk verrast door de impact, vooral omdat het aandeel de voorbije weken al behoorlijk gestegen was', klonk het bij KBC Securities. Opvallend: analist Ruben Devos maakt in zijn rapport geen enkele melding van mogelijke overnamespeculatie. Hij baseert zijn advies louter op de ‘fundamentals’.  Mobistar staat te boek als de eeuwige overnamekandidaat en wordt bijvoorbeeld vaak gelinkt met Telenet. Telenet maakt voor zijn mobiele diensten gebruik van het netwerk van Mobistar.

Ruben Devos argumenteert zijn koopadvies als volgt: 'Mobistar is in België de best geplaatste groep om te profiteren van de uitrol van 4G en de daarbijhorende groei in mobiele data.' 4G laat bijvoorbeeld toe om heel vlot video's af te spelen op smartphones. Voor de mobilofonieuitbaters is dit de kans om de jarenlange dalende trend in de omzet per klant (in het jargon average revenue per user, kortweg ARPU) om te buigen.

'Buitenlandse beleggers willen inzetten op 4G en mobiele data. Ze zoeken de zuivere mobiele spelers', zei een handelaar. Goldman Sachs bracht onlangs een nota uit waarin het de Europese spelers opsomde die het meest kunnen profiteren van mobiele data. Het lijstje omvatte het Zweedse Tele2, het in Amsterdam genoteerde Altice (via Numericable), Telefonica Deutschland en ... Mobistar.

En zeggen dat Mobistar jarenlang het lelijke eendje was in de sector omdat het net volledig afhankelijk was van mobilofonie.  Het kreeg klappen door de  prijserosie en de dalende interconnectietarieven. Die donkere jaren hebben tot forse kostenbesparingen geleid over 2013/2014 die volgens Devos een hefboom zullen zetten onder de bedrijfskasstroom van 2015/2016.

Sinds begin dit jaar steeg de koers van Mobistar al ruim 40 procent, beduidend meer dan de Europese sector. Beleggers moeten het sinds vorig jaar wel zonder dividend stellen. KBC Securities verwacht pas over het boekjaar 2016 weer een dividend van 53 cent, goed voor een brutodividendrendement van 2,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud