Nasdaq breekt record van internetbubbel

©REUTERS

De technologiebeurs Nasdaq sloot boven 5.048,62 punten. De index breekt daarmee zijn hoogterecord dat dateert van de internetbubbel van 2000.

De Nasdaq-index eindigde 0,4 procent hoger op 5.056 punten. Vijftien jaar nadat veel beleggers zich stevig verbrandden aan de technologiebubbel, sloopt de schermenbeurs zo zijn record. 

Nasdaq $COMP trading above March 2000 record closing level. pic.twitter.com/CEGBesYwKM— MarketWatch (@MarketWatch) 23 april 2015

Zijn de dolle jaren, waarin elk bedrijf met een .com in de naam astronomische waardes kreeg opgeplakt, terug? Voor alle duidelijkheid: er zijn grote verschillen tussen nu en de internethype 15 jaar geleden.

Het belangrijkste zit onderaan in de resultatenrekening. Veel technologiebedrijven op Nasdaq maken winst vandaag. Op het hoogtepunt van de internetbubbel daarentegen was winst maar een bijzaak. Winst of geen winst is niet zomaar een detail. Het betekent een wereld van verschil voor een belegger, want winstcijfers laten toe een zinvolle waardering op een bedrijf te plakken.

Nog opmerkelijk is dat eind jaren 90 de Nasdaq de stratosfeer in schoot, terwijl een industriële graadmeter zoals de Dow Jones op apegapen lag. Vandaag zijn de technologieaandelen geen uitzondering. Wereldwijd zetten de beurzen record na record neer. De belangrijkste drijfveer van die hausse is het nulrentebeleid van de centrale banken. Daardoor zien beleggers zich verplicht rendement te zoeken op de aandelenmarkten.

Voorts vallen ook de bedrijven zelf nog moeilijk te vergelijken. In 2000 bestond veel onduidelijkheid over wie de winnaars van de internetrevolutie zouden worden. Wie vandaag naar de grootste bedrijven op Nasdaq kijkt, leeft niet met dezelfde onzekerheid. Of dacht u dat Google, Apple en Microsoft er volgend jaar niet meer zullen zijn?

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud