Advertentie

Nieuw jeneveraandeel wil trakteren op gulle dividenden

Topman en aandeelhouder Huub van Doorne van Bols mocht de gong luiden in Amsterdam. ©ANP

De Amsterdamse beurs verwelkomde woensdag de oudste jeneverstoker ter wereld. Bols ging meteen 5 procent hoger. De groep wil de helft van de winst uitkeren.

De terugkeer van Bols naar de beurs - het was al eens in de jaren 90 genoteerd - stond in het teken van de symboliek. De introductieprijs lag op 15,75 euro en de groep ontstond in het jaar 1575. Volgens topman Huub van Doorne was dit een ‘mooie, maar toevallige ontwikkeling’. De openingskoers lag op 16,52. In 1652 werd Lucas Bols geboren, de man die de groep groot maakte in jenever en zijn volledige naam geeft aan het aandeel op de beurs.

Bols is vooral bekend van zijn jenever, maar de groep produceert ook likeuren als Coebergh (bessenjenever) en Pisang Ambon. Bols realiseert bijna de helft van de omzet in West-Europa, een vijfde in de VS en de rest in Azië en de opkomende markten. Bols verkoopt in totaal 20 merken in 110 landen en dat met slechts 66 werknemers. De groep is dan ook een kampioen in uitbesteding.

Bols ziet de groei in het cocktailsegment, waarbij de likeuren als basis dienen.

De beursgang brengt minstens 128 miljoen euro in het laatje. Dat geld dient om leningen terug te betalen aan de banken en de aandeelhouders. De hoge schuldenlast is een erfenis van een managementbuy-out uit de groep Rémy Cointreau in 2006, met de steun van de investeerder AAC Capital. Ter illustratie: uit een omzet van 79 miljoen euro en een bedrijfswinst van 22 miljoen euro in het recentste boekjaar, kon Bols een nettowinst puren van amper 223.000 euro. Het resultaat van de hoge rentelasten.

De beursgang doet de ratio nettoschuld/bedrijfscashflow dalen onder 3. De verwachte koers-winstverhouding ligt rond 15, wat lager is dan sectorgenoten als Diageo en Pernod Ricard.

Piepklein

De lagere waardering heeft voor de hand liggende redenen. Met een beurswaarde van 200 miljoen euro is Bols een piepkleine speler in de sector. Ook kon Bols met weinig omzetgroei uitpakken de voorbije jaren. De Nederlandse jenevermarkt is al jaren tanende.

We gaan twee keer per jaar een dividend uitkeren.
Joost de Vries
Financieel directeur

Bols ziet de groei in het cocktailsegment, waarbij de likeuren als basis dienen. Vooral in de VS zijn de cocktailbars in opmars. Verder rekent Bols op groei in de ontluikende markten.

Financieel directeur Joost de Vries beklemtoonde tegenover ABM Financial news dat beleggers er een dividendaandeel hebben bijgekregen. ‘We gaan twee keer per jaar een dividend uitkeren.’

Bols wil de helft van de winst uitkeren. Een ruwe schatting geeft een brutodividendrendement van 4 procent. Belgische beleggers betalen zowel 15 procent Nederlandse bronheffing als 25 procent Belgische voorheffing. Dat brengt het nettocouponrendement op 2,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud