Advertentie
Advertentie

Nieuwsbrief Sofina doet koersdoelen opveren

©rv

Sofina, de immer discrete holding van de familie Boël, publiceert voortaan twee keer per jaar een nieuwsbrief. Analisten verhoogden prompt hun koersdoelen.

De familiale holding Sofina  communiceert traditioneel twee keer per jaar schriftelijk naar zijn aandeelhouders, via het jaarlijks en het halfjaarlijks financieel verslag. Daarnaast biedt de algemene vergadering elk jaar de kans om CEO Harold Boël en zijn team ook mondeling aan de tand te voelen.

Om de markt beter en sneller inzicht te bieden in de gang van zaken komt Sofina nu ook met een halfjaarlijkse Newsletter. De Engelstalige brief mogen aandeelhouders in januari en juli verwachten, dus een maand of twee voor de eigenlijke resultaten.

Uit de eerste nieuwsbrief blijkt dat de tweede jaarhelft een drukke periode was voor Sofina. Zo nam de holding deel aan de kapitaalverhoging van de Britse beauty- en wellnessgroep The Hut Group, waarvan ze nu meer dan 8 procent controleert. Sofina verhoogde ook zijn belang in de logistieke speler JF Hillebrand en stapte uit de Britse investeringsgroep Caledonia.

In durfkapitaal en private equity stopte Sofina 182 miljoen euro in nieuwe fondsen, vooral in de Verenigde Staten en Azië. In het groeisegment (Sofina Growth) investeerde de holding in het genomicabedrijf Medgenome en in de Chinese online kruidenier Miss Fresh. Verder verhoogde Sofina haar participaties in de Chinese gezondheidsgroep Carebridge, in de Amerikaanse online decoratiewinkel 1stdibs en in de Indiase educatieve groep Byju’s. Voorts speelde Sofina in op het aandeleninkoopprogramma van Flipkart, een Indiaas e-commerce-platform, door ongeveer 15 procent van zijn belang van de hand te doen.

De nieuwsbrief brengt meer transparantie over de niet-genoteerde beleggingen van Sofina.
cédric duinslaeger
analist kbc securities

De intrinsieke waarde van zijn hele portefeuille raamt Sofina per 31 december 2017 op 5,66 miljard euro of 168 euro per aandeel. Dat betekent dat het aandeel momenteel met een korting van zowat 19 procent noteert. 168 euro is in lijn met wat analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities in gedachten had. Hij trok vandaag niettemin zijn koersdoel op van 130 tot 138 euro, wat een holdingkorting van 18 procent impliceert. De historische discount van Sofina bedraagt 23 procent, maar mag iets kleiner zijn volgens Duinslaeger.

Duinslaeger ziet vooral onderliggende waarde in het niet genoteerde deel van Sofina’s portefeuille, de private equity/venture capital-fondsen. Hij juicht ook het nieuwbriefinitiatief toe, dat meer transparantie zal brengen, vooral rond bewegingen in het niet genoteerde segment.

Thijs Hoste van Degroof Petercam zat met zijn raming van de intrinsieke waarde een stuk lager, op 158 euro per aandeel. Hij vermoedt dat dit vooral komt door de afbouw van het belang in Flipkart – waar hij geen weet van had – en door een dollareffect dat minder hevig was dan verwacht. Hij verhoogt zijn koersdoel van 140 tot 145 euro en behoudt – net als zijn KBC Securities -collega – zijn ‘houden’-advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud