Advertentie

Nulinflatie brengt Britse verkiezingen op het voorplan

©REUTERS

Door de nulinflatie lijkt een renteverhoging in het VK ten vroegste op het einde van het jaar aan de orde. Met de verkiezingen voor de deur staat de beurs van Londen voor een periode van onzekerheid.

Voor de tweede maand op rij was er in maart geen inflatie in het Verenigd Koninkrijk. Twee elementen houden het prijzenpeil stabiel aan de overkant van het Kanaal. Ten eerste ontketenden de Duitse retailers Aldi en Lidl een prijzenoorlog, waardoor de voedselprijzen dalen. Ten tweede maakt de forse daling van de olieprijs energie goedkoper.

De centrale bank ziet de lage inflatie daarom eerder als extra stimulus dan als een bedreiging
James Knightly
Econoom ING

De Bank of England (BoE) laat het gebrek aan inflatie niet aan haar hart komen. De centrale bankiers lieten zelfs al weten dat er geen extra maatregelen komen, omdat de inflatiedoelstelling van 2 procent op middenlange termijn niet in het gedrang is. 'Het zijn essentiële producten die goedkoper worden. De centrale bank ziet de lage inflatie daarom eerder als extra stimulus voor de economie dan als een bedreiging', verklaart ING-econoom James Knightly. 

Het totale gebrek aan inflatie maakt wel dat een renteverhoging helemaal van de agenda is verdwenen. Zowat een half jaar geleden hadden alle waarnemers nog de mond vol van een eerste rentestijging rond deze periode van het jaar. Nu denken de meeste economen dat er ten vroegste eind dit jaar een strikter beleid zit aan te komen. De BoE houdt de rente ondertussen al ruim zes jaar op het historisch lage peil van 0,5 procent. 

Stembusslag

Knightly ziet nog een reden waarom de centrale bankiers niet rouwig zijn om de lage inflatie. Volgende maand staan de cruciale parlementsverkiezingen op de agenda in het VK. Nu een beleidswijziging minstens voor de komende maanden van de baan is, kunnen de centrale bankiers op een veilige afstand van het verkiezingsgeweld aan de zijlijn blijven staan.

De jongste peilingen wijzen op een nek-aan-nek-race tussen de Conservatieven en Labour. Nog belangrijker: wellicht zal geen van beide traditionele partijen een meerderheid behalen. Daarom zal de winnaar tegen de Britse traditie in opnieuw een coalitieregering op de been moeten brengen. 

Het VK staat hoe dan ook voor een periode van onzekerheid
James Knightly
Econoom ING

Volgens Knightly staat maar één uitkomst vast vandaag: het VK staat hoe dan ook voor een periode van onzekerheid. 'Bij een coalitie van Conservatieven en het Eurosceptische UKIP komt er een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Als Labour in zee gaat met de Schotse nationalisten van SNP komt de discussie over onafhankelijkheid van Schotland ongetwijfeld opnieuw op gang.'

Onzekerheid

Onzekerheid vormt volgens Knightly een groter risico voor de Britse economie dan voor andere landen, omdat de investeringen voor een kwart afkomstig zijn uit het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de rijke Russen die het Londense vastgoedprijzen naar astronomische hoogtes stuwen. Buitenlands kapitaal kan natuurlijk veel sneller andere oorden op zoeken. 

Een kwart van de investeringen in het VK komt uit het buitenland
James Knightly
Econoom ING

Het voornaamste slachtoffer dreigt daarom het pond te worden. Tegenover de dollar is munt is de voorbije maanden al gedaald naar zijn laagste peil sinds 2010. Omdat de Europese Centrale Bank pas kort geleden de geldkraan volledig opendraaide, versterkte het pond wel tegenover de euro. 

Voor de beurs van Londen oogt het plaatje gemengd. De FTSE100-index noteert vandaag op zijn hoogste peil sinds eind 1999. En de dralende centrale bank lijkt het feestje dus niet snel te komen verstoren. Een verzwakking van het pond zou ook de bedrijven in de kaart spelen. Alleen dreigt de onzekerheid beleggers uit Londen weg te houden.  

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud