Nyrstar weet bloeden in mijnen te stelpen

De mijnen boekten in het derde kwartaal een beperkt positieve bedrijfskasstroom. ©Nyrstar

De zinkgroep Nyrstar boekte in het derde kwartaal een bedrijfkasstroom van 32 miljoen euro. Dat is een daling met 43 procent op jaarbasis, en ligt in de lijn van de verwachtingen. De mijnen bleven uit de rode cijfers. De omzet zakte 22 procent tot 659 miljoen euro.

De belangrijkste tak, de metaalverwerking, zag de omzet vorig kwartaal 24 procent terugvallen tot 648 miljoen euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde 48 procent tot 39 miljoen euro. De afdeling leed onder zware productieproblemen in diverse sites, lagere verwerkingslonen om zink te raffineren, en grotere kortingen die Nyrstar aan zijn klanten moest gunnen.

Ondanks de vele productieproblemen blijven we goede vooruitgang boeken met onze strategische prioriteiten.
Bill Scotting
CEO Nyrstar

Nyrstar had al begin oktober voor de vele productie-onderbrekingen gewaarschuwd. De productie en winst hadden te kampen met twee branden in de zinksmelterij van Balen, hevige winden in Hobart, recordwarmtetemperaturen in Clarksville, en een stroompanne als gevolg van een storm in het Australische Port Pirie. 'Die problemen zijn nu opgelost en wij verwachten een veel sterker bedrijfsresultaat voor dit segment in het vierde kwartaal', meldt het bedrijf.

Mijnen nipt positief

De mijnbouwtak wist de verliezen te stelpen en slaagde in het derde kwartaal in een nipt positieve bedrijfskasstroom van 3 miljoen euro, terwijl in dezelfde periode vorig jaar nog 13 miljoen verlies werd geleden. De omzet van de mijnbouw zakte 12 procent tot 44 miljoen euro. De verbetering is te danken aan het stilleggen van de verlieslatende Middle Tenessee Mines, de verkoop van de Hondurese mijn El Mochito waardoor de negatieve kasstroom daar werd gestopt, en aan operationele verbeteringen. In El mochito viel opnieuw een dode, het vierde dodelijke ongeval al dit jaar bij Nyrstar.

1.955 $
De gemiddelde zinkprijs per ton. Dat is 4 procent minder dan vorig jaar. Maar intussen zit de zinkprijs wel weer duidelijk in de lift.

Over de eerste negen maanden van 2016 zakte de bedrijfskasstroom voor de hele groep met 43 procent tot 123 miljoen euro. De omzet brokkelde 13 procent af tot een fractie boven 2 miljard euro. De ebitda van de metaalverwerking daalde 45 procent tot 143 miljoen, de mijnbouw wist een verlies van 18 miljoen om te zetten naar een winst van 5 miljoen. De overige activiteiten zorgden voor een verlies van 25 miljoen.

Omvorming Port Pirie

Ondanks de recente klim van de zinkprijs, lag de gemiddelde prijs van 1.955 dollar per ton nog 4 procent onder die van de eerste negen maanden vorig jaar. De prijs is intussen geklommen naar 2.378 dollar. 'Op middellange termijn zouden de versterking van de zinkprijs dankzij betere vraag-aanbodfundamenten en een verwachte zwakkere euro tegenover de Amerikaanse dollar de financiële prestatie van Nyrstar verder moeten ondersteunen', meldt de groep.

Port Pirie, het toekomstige paradepaardje van Nyrstar. ©nyrstar

De geplande verkoop van de mijnen laat iets langer dan verwacht op zich wachten. Voor El Toqui (Chili) en El Mochito (Honduras) zijn intussen kopers gevonden. De groep laat weten dat potentiële kopers voor andere mijnen intussen een boekenonderzoek hebben gedaan en de sites hebben bezocht, maar dat ook een aantal nieuwe partijen belangstelling hebben getoond. Bovendien zijn de prijzen tijdens het jaar aanzienlijk gestegen, meldt Nyrstar. Door de langer dan verwachte tijd voor boekenonderzoeken en onderhandelingen, zal het hele proces iets langer duren. Nyrstar verwacht evenwel dit jaar nog verkopen te kunnen aankondigen, maar sommige mijnen zullen ook nog in 2017 tot de groep behoren.

In de metaalafdeling lopen de investeringen op schema. De omvorming van de Australische fabriek Port Pirie naar een multimetalenrecyclagesite loopt ondanks de ontdekking van asbest volgens plan.

De nettoschulden daalden op jaarbasis met 9 procent tot 766 miljoen euro, maar liggen 15 procent hoger dan eind juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud