Olieprijs flirt met berenmarkt

©REUTERS

De olieprijs stevent af op een berenmarkt. Sinds de piek begin mei is Brentolie al bijna 18 procent goedkoper geworden. Door de dure dollar voelen we die daling minder aan de pomp.

De prijs voor een vat Brent-olie zakte donderdag richting 56 dollar. Daarmee is olie sinds de piek dit jaar op 6 mei al 17,4 procent goedkoper geworden. In de Verenigde Staten dook de prijs voor een vat ruwe olie deze week onder de psychologische drempel van 50 dollar, tot iets meer dan 49 dollar per vat. Amerikaanse olie kost nu al 19,7 procent minder dan tijdens de piek dit jaar in juni. Daarmee is de olieprijs aardig op weg naar een berenmarkt, of een correctie van 20 procent.

De daling van de voorbije weken is onder meer een gevolg van de zorgen om de wereldeconomie. ‘Zo vertraagt de economische groei in China, terwijl dat land de voorbije jaren net verantwoordelijk was voor de groeiende vraag naar olie’, zegt oliespecialist Alex Martens van KBC Asset Management. Er was natuurlijk ook de Griekse crisis en de vrees dat die het economisch herstel in Europa zou fnuiken

Ook de versteviging van de dollar speelt in het nadeel van de olieprijs, omdat een duurdere dollar olie minder aantrekkelijk maakt voor niet-Amerikaanse investeerders.

Voorts mag Iran - nu het handelsembargo met het Westen is opgeheven - weer olie exporteren. Daardoor wordt het aanbod nog groter, terwijl eigenlijk al te veel olie op de markt is. ‘Momenteel is er een overaanbod van 800.000 à 1 miljoen vaten per dag’, zegt Martens. ‘Bovendien wijzen weinig signalen op een snel herstel van de olieprijs’, treedt Carsten Fritsch van Commerzbank Martens bij.

‘Zolang er geen sterke stijging van de vraag is, zie ik weinig opwaartse druk’, aldus Martens. Van de aanbodzijde zal het niet onmiddellijk komen. Iran heeft tijdens het embargo veel voorraden opgebouwd. Die liggen nu opgeslagen voor de kust te wachten om verkocht te worden. ‘Het zou gaan om zo’n 40 miljoen vaten. Dat is niet weinig, en kan een trigger zijn om de Brent naar 50 dollar per vat of lager te duwen’, aldus Martens. Begin januari dook de prijs voor een vat Brent-olie al onder 50 dollar, tot 46,59 dollar per vat. ‘Sindsdien zijn de fundamentals eigenlijk niet verbeterd. De komende drie tot zes maanden blijven ze ook zwak’, verwacht Martens.

Iran zal de productie wellicht nog opkrikken. ‘Volgens het Internationaal Energie Agentschap ligt de theoretische productiecapaciteit van het land op 3,6 miljoen vaten per dag. Nu produceert Iran 2,8 miljoen vaten, terwijl dat er voor de economische sancties 3,5 miljoen waren.’ Gisteren onthulde het land ook plannen om tegen 2020 185 miljard dollar te pompen in onder meer in zijn olie- en gasindustrie, om zo die business opnieuw op te bouwen en de handelsrelaties met Europa te herstellen.

Vanaf 2016 ziet Martens de olieprijs weer herstellen. ‘Omdat de productie van buiten de OPEC zal terugvallen, want daar is fors in de investeringsbudgetten gesneden. Mogelijk wordt de vraag ook weer wat gestimuleerd net dankzij de lage olieprijs, maar momenteel zien we daar nog niets van.’

Ondanks de forse daling van de olieprijs merken we dat niet meteen aan de pomp. Gisteren steeg de maximumprijs voor benzine 95 zelfs nog tot 1,532 euro per liter. Diesel kost maximum 1,243 euro per liter, ongeveer evenveel als in februari.

Een eerste verklaring is natuurlijk de dure dollar. Die is de jongste maanden verder verstevigd, waardoor we nu minder dollars voor onze euro’s krijgen. ‘Die wisselkoers wordt één op één doorgerekend in de brandstofprijs. Vandaar dat we een daling van de olieprijs nu minder voelen aan de pomp’, aldus energiespecialist Omer Coekaerts van de website Brandstofprijzen.be.

De prijzen aan de pomp zijn ook niet rechtstreeks gekoppeld aan de prijs van de Brent-olie, maar aan de prijs van afgewerkte olieproducten die op de beurs van Rotterdam noteren. Die notering is in dollar per ton. Het is evenwel niet omdat de prijzen daar vandaag zakken, dat we morgen minder betalen voor onze diesel en benzine. Prijsveranderingen aan de pomp worden berekend op basis van een gemiddelde van de jongste zeven dagen. Pas als dat gemiddelde boven of onder een bepaalde referentieprijs uitkomt, worden de prijzen aan de pomp aangepast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud