Polen repatrieert 100 ton goud uit Verenigd Koninkrijk

©Bloomberg

De Poolse centrale bank heeft zowat 100 ton van haar goudreserve overgebracht van de kluis van de Britse centrale bank naar eigen land.

Dat heeft gouverneur Adam Glapinski meegedeeld.

227,4
Goud
België bezit 227,4 ton goud. Die stapel is zo'n 10 miljard euro waard.

De centrale bank bezit 228,6 ton goud nadat ze de jongste twee jaar 126 ton heeft bijgekocht. ‘Het goud symboliseert de sterkte van Polen’, zegt Glapinski. Hij signaleert dat de centrale bank nog goud zal repatriëren.

Polen volgt het voorbeeld van onder meer Duitsland en Nederland. De Bundesbank repatrieerde tussen 2013 en 2017 674 ton goud vanuit Parijs en New York.

©Mediafin

Het goud van de Nationale Bank van België wordt vooral bewaard bij de Britse centrale bank, de Canadese centrale bank en de Bank voor Internationale Betalingen. ‘De Nationale Bank is niet van plan een deel van het goud te repatriëren. Die drie centrale banken zijn publieke instellingen waarvan de goede reputatie en de integriteit buiten kijf staan. Vanwege historisch-strategische redenen en de efficiëntie bewaren wij het goud bij die centrale banken.’ Slechts een heel beperkt deel van het Belgische goud is opgeslagen bij de Nationale Bank.

De Belgische centrale bank bezit 227,4 ton goud. De marktwaarde bedraagt bijna 10 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud