Advertentie

PREVIEW - Knoopt Agfa-Gevaert weer aan met groei?

Film en IT voor radiografie is één van de groeidomeinen van Agfa-Gevaert.

De leverancier van film en IT voor drukkerijen en ziekenhuizen speurt naar overnames om zijn omzet tot 3 miljard euro op te tillen.

Topman Christian Reinaudo beloofde in maart - bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers van 2014 - dat de daling van de omzet dit jaar zal gestopt worden. Het is dinsdag voorbeurs uitkijken of de verbetering van de markten in Europa, de VS en groeilanden als India zich hebben doorgezet in de eerste drie maanden van 2015. 

En in welke mate Agfa-Gevaert verder heeft geprofiteerd van de goedkopere zilverprijs. Per dollar dat de grondstof goedkoper wordt, ziet de groep haar bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen met 3,7 miljoen euro toenemen. Alleen is de dollar afgelopen maanden flink gestegen, en dat kan het voordeel voor een stuk hebben uitgegomd.

Analisten mikken op een lichte omzetgroei en een flinke verbetering van de bedrijfswinst:


Analisten kijken ook uit naar de evolutie van de groeimotoren: grootformaatprinters (inktjet) en film en IT voor de ziekenhuizen, meer bepaald voor radiografie.

Aandeelhouders

Agfa houdt dinsdag 11 uur ook zijn algemene aandeelhoudersvergadering. Afwachten of voorzitter Julien De Wilde en CEO Reinaudo daar een update geven over de overnameplannen. Volgens Guy Sips, analist van KBC Securities, heeft de groep een overname van zowat 300 miljoen euro nodig om op middellange termijn een beoogde omzet van 3 miljard euro te bereiken. Vorig jaar sloot Agfa het jaar af met een omzet van 2,6 miljard euro.

Voorts wil Reinaudo de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen opkrikken van 8,5 tot 10 procent van de omzet. Daarvoor voert hij al jaren een strenge kostencontrole.

Op de algemene vergadering vorig jaar verwierpen de aandeelhouders, met 67 procent van de stemmen, de verloning van de CEO, zijn managers en de bestuurders. Het bedrijf deed daarop een rondvraag bij de nee-stemmers.

Bleek dat de gebruikte parameters voor de verloning en de prestaties van de toplui te weinig gedetailleerd was om het verband te kunnen beoordelen. 'Het neen-stemmen was dus geen gevolg van de hoogte van de verloning', zegt woordvoerder Johan Jacobs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud