'Puike resultaten voor dollarverdieners'

©AFP

Zowel Solvay als Melexis profiteren van de duurdere dollar, stelt Serge Mampaey van De Tijd vast. Bedrijven die een link hebben met de Chinese economie doen het dan weer een stuk minder goed. CMB is een van de Belgische slachtoffers.

'De duurdere dollar is op twee manieren positief voor Belgische bedrijven,' zegt Serge Mampaey in zijn analyse van de intussen al bekendgemaakte halfjaarresultaten. 'Enerzijds wordt de omzet die in dollar wordt geboekt boekhoudkundig meer waard in euro. Anderzijds kunnen de Belgische bedrijven dank zij de lagere euro beter concurreren met buitenlandse sectorgenoten.' Dat zien we onder andere ook bij Barco en Deceuninck.

CMB kwam alweer in het rood uit en dat heeft volgens Serge Mampaey alles te maken met de kwakkelende Chinese economie. De vraag vanuit China naar steenkool en ijzererts gaat naar beneden en dat haalt ook de tarieven voor het verschepen van droge bulk naar beneden. 'Maar ook andere bedrijven hebben last van de lagere Chinese vraag,' zegt Serge Mampaey. 'Zo kwam Volkswagen vandaag met een omzetwaarschuwing en dat is alleen te wijten aan de vertraagde vraag in China.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud