Roebel onderuit na Donetsk-verkiezingen

Biljetten van 5000 roebel. Omgerekend nog geen 100 euro. ©Bloomberg

Ondanks de forse renteverhoging van vrijdag verzwakt de roebel weer tegenover de Amerikaanse dollar. De markten vrezen nieuwe Westerse sancties voor Rusland na de ‘illegale’ verkiezingen in het oosten van Oekraïne.

De Russische centrale bank kwam vrijdag bijzonder agressief uit de hoek door de rente met liefst 150 basispunten te verhogen tot 9,5 procent. Dat was veel forser dan analisten hadden verwacht en een duidelijk signaal dat Moskou het nu welletjes vindt. De roebel heeft sinds begin dit jaar zowat een kwart van zijn waarde verloren. Die zwakte resulteert ook in een oplopende inflatie.

De waardedaling van de roebel tegenover de dollar is allereerst een gevolg van de Oekraïense crisis. Het eigengereide optreden van president Poetin, die de Krim annexeerde en naar alle waarschijnlijkheid ook de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne steunt, ontlokte Westerse sancties. Dat vertaalde zich dan weer in Russische tegenmaatregelen. Het conflict is nog steeds niet opgelost, want van het staakt-het-vuren dat begin september inging, blijft niet veel meer heel.

De verzwakking van de roebel werd versneld door diverse factoren. Russische oligarchen zetten een groter deel van hun fortuin om in buitenlandse deviezen. Ook de daling van de olieprijs en de verslechterende Russische economie deden hun duit in het zakje. Zondag vonden dan in Donetsk, in het oosten van Oekraïne, verkiezingen plaats die noch door Kiev noch door het Westen werden erkend. Maar wel door Moskou. De stembusgang doet nu echter vrezen voor nieuwe, nog hardere Westerse sancties. Die dreiging is ‘negatief voor de roebel’, schreef analist Simon Quijano-Evans van Commerzbank maandag in een rapport.

De roebel verkent maandag nieuwe dieptepunten. De Russische munt verliest rond de middag 0,7 procent. In een dollar gaan nu 43,3155 roebel. De handel is wel dunnetjes omdat er maandag en dinsdag nationale feestdagen zijn in Rusland en het openbaar leven dus lamligt. 

De renteverhogingen waartoe de Russische centrale bank zich verplicht ziet, dreigen de Russische economie in een recessie te duwen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud