Advertentie

S&P degradeert Zuid-Afrika naar rommelstatus

Jacob Zuma ©REUTERS

De Zuid-Afrikaanse overheid krijgt voor het eerst in zeventien jaar een rommelstatus van ratingbureau Standard & Poor’s.

De verlaging van de kredietrating van Zuid-Afrika komt er na het controversiële ontslag van de gerespecteerde minister van Financiën, Pravin Gordhan. Die werd vorige donderdagnacht samen met acht andere ministers op straat gezet door president Jacob Zuma. Gordan probeerde het begrotingstekort onder controle te krijgen en de vriendjespolitiek in staatsbedrijven aan te pakken, maar reed daarbij tegen de kar van Zuma. Die stortte zijn partij ANC in een ongeziene crisis door de ontslagen.

Beleggers vreesden voor een ratingverlaging en hadden in anticipatie de Zuid-Afrikaanse rand vorig week al fors lager gestuurd, samen met staatspapier. S&P verlaagde de rating maandag naar BB+, wat overeenkomt met een ‘junk’- of rommelstatus en een verhoogd kredietrisico weerspiegelt. Het ratingbureau waarschuwt dat een verslechtering van het begrotingsplaatje en de macro-economische situatie nog tot verdere ratingverlagingen kan leiden. Volgens S&P is de ‘beleidscontinuïteit’ bedreigd door de verdeeldheid binnen het ANC.

De Zuid-Afrikaanse rand verloor maandag nog eens ruim 2 procent tegenover de dollar, terwijl het rendement op tienjarig staatspapier boven 9 procent steeg (en de koers ervan bijgevolg daalde, red). Ook Moody’s kan nog de rating van Zuid-Afrika verlagen: daar noteert het land twee trapjes boven rommel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud