Samsung gooit 103 miljard euro in chipstrijd

De hoofdzetel van Samsung in Seoul. ©EPA

Met het geld wil Samsung de strijd aangaan met Intel en Qualcomm om het leiderschap in chips.

Het Zuid-Koreaanse Samsung kondigt een investering aan van 133.000 miljard Zuid-Koreaanse won (103 miljard euro), te besteden over de komende tien jaar. De investering leidt tot 15.000 nieuwe jobs, zowel in productie als in onderzoek en ontwikkeling. 

Met het geld wil Samsung het marktleiderschap veroveren in chips, en gaat de strijd aan met bedrijven als Intel  , Qualcomm   en TSMC dat chips voor derden produceert.

Samsung is vandaag al marktleider in geheugenchips voor gebruik in servers en smartphones, het grootste segment binnen de chipindustrie. Maar het wil nu ook de leiding nemen in zogeheten logic chips. Het maakt die al voor zijn eigen smarpthones en tablets, maar het bedrijf kijkt verder dan dat. Denk daarbij aan processoren in autonome voertuigen en chips voor het toepassen van artificiële intelligentie en machine learning. 

Met de grote expansie zou Samsung zich diversifiëren en minder afhankelijk worden van geheugenchips. Mede door de prijsdaling in die markt, moest het bedrijf eerder dit jaar opbiechten dat de groepswinst in het eerste kwartaal met 60 procent gedaald is.

In de chipoorlog boekte Qualcomm vorige week nog een belangrijke overwinning op Intel. Qualcomm sloot vrede met Apple en een overeenkomst om chipmodems te leveren voor de toekomstige 5G-smartphones van Apple. Intel kondigde vervolgens aan zich terug te trekken uit de productie van 5G-chipmodems. 

Samsung ging in de Aziatische handel 1,7 procent lager, nog als gevolg van het bericht dat de lancering van de opvouwbare telefoon is uitgesteld. Voor de resultaten zijn de halfgeleiders echter veel belangrijker dan de verkoop van smartphones. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud