Advertentie

'Schaduwbanken VS risico voor financiële stabiliteit'

David Tepper, beheerder van het Amerikaanse hefboomfonds Appaloosa. ©forbes

De activiteit van schaduwbanken vormt in de VS een toenemend risico voor de financiële stabiliteit. In de eurozone en het Verenigd Koninkrijk blijven de risico's van schaduwbanken beperkt. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over financiële stabiliteit.

Schaduwbanken is een verzamelnaam voor financiële instellingen die financiering verstrekken buiten het klassieke banksysteem. Ze omvatten onder meer beleggingsfondsen,  hefboomfondsen en effectiseringsvehikels. Rijke landen hebben grotere schaduwbanken dan groeilanden. Maar de groei van de schaduwbanken is het hoogst in groeilanden als China.

De groei van de schaduwbanken in de rijke landen is volgens het IMF het gevolg van een combinatie van factoren. De regelgeving van de banken is verstrakt en de banken hebben hun kredietvoorwaarden verstrengd. Bovendien is er ruim voldoende liquiditeit als gevolg van het soepel monetair beleid van de centrale banken.

Schaduwbanken hebben een positieve invloed op de economie omdat ze de toegang tot financiering verruimen of de liquiditeit van de markten verhogen. Maar ze houden ook een risico in, omdat de toezichthouders minder controle hebben op schaduwbanken dan op klassieke banken.

VS

Het IMF ziet aanwijzingen van stijgende markt- en liquiditeitsrisico's in de rijke landen. De risico's van schaduwbanken voor de financiële stabiliteit zijn traditioneel het hoogst in de VS. Voorts stijgen die risico's, maar ze blijven lager dan voor de crisis van 2008. In de eurozone en het Verenigd Koninkrijk stabiliseren de risico's op een laag peil.

De regelgeving en het toezicht moeten meer aandacht hebben voor schaduwbanken, besluit het IMF. 'Het beleid staat voor de uitdaging de voordelen van schaduwbanken te maximaliseren en de systeemrisico's te minimaliseren.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud