Advertentie

Schuchtere verbetering in Europese malaise

©EPA

De Europese economie sluit het jaar met lichte tekenen van beterschap. Dat leert de maandelijkse ondernemersrondvraag van het onderzoeksbureau Markit. Toch blijft de eurozone in het sukkelstraatje kamperen.

Er is een sprankeltje hoop. Dat leert de eerste raming van de laatste PMI-index van het jaar voor de eurozone. Het onderzoeksbureau Markit distileert de indicator uit een rondvraag bij 4.500 aankoopmanagers die de investeringen van bedrijven uit de industrie en de dienstensector plannen. Het maandelijkse onderzoek is uitgegroeid tot zowat de belangrijkste vinger aan de pols van de eurozone.

Eerst het goede nieuws. De PMI Composite, die zowel het ondernemersvertrouwen in de industrie als de diensten meet, is meer dan verwacht gestegen, van 51,1 in november naar 51,7 deze maand. Een cijfer boven de 50 wijst op groei, een cijfer onder die grens wijst op een krimp.

Het goede nieuws verdient wel enige nuance. 'Het cijfer is het op een na laagste van het jaar en verhindert niet dat het gemiddelde over het vierde kwartaal terugvalt naar het zwakste niveau sinds het derde kwartaal van 2013', verklaart Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit. De PMI's wijzen op een groei van amper 0,1 procent in de laatste drie maanden van het jaar.

Nog bedroevender is de lezing van de Duitse en Franse economie. Bij zijn eerste raming neemt het onderzoeksbureau enkel de twee grootste economieën uit de eurozone apart onder de loep. In Duitsland is de PMI opnieuw licht gedaald tot 51,4 punten. In Frankrijk is de indicator gestegen, maar met 49,1 punten staan de wijzers nog steeds op een krimp.

'De groei van de activiteit in Duitsland staat op het laagste peil in anderhalf jaar en in Frankrijk blijft de groei negatief. De verbetering voor de eurozone in zijn geheel is dus afkomstig van de rest van de regio, waar vooral de periferie afstevent op het beste jaar sinds 2007', analyseert Markit. 

Stimulus

Volgens Williamson is niet onmiddellijk duidelijk wat de cijfers betekenen voor het beleid van de Europese Centrale Bank. In januari moet Frankfurt beslissen of het nog meer geld in de economie pompt door in bulk staatspapier op te kopen. 'Enerzijds lijkt het lichte herstel er op te duiden dat de huidige maatregelen van de ECB beginnen aan te slaan. Anderzijds tonen vooral de zwakte van de twee grootste economieën dat bijkomende stimulus niet op de lange baan geschoven kan worden.'

Na de publicatie van de cijfers gingen de Europese beurzen aanvankelijk hoger. Maar ondertussen trekt de Russische roebel de indexen op het oude continent mee in zijn val

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud