Spaarboekjes zien instroom halveren

©ANP XTRA

De inlagen op spaarboekjes zijn in 2014 met 7 miljard euro gestegen naar een recordbedrag van 257 miljard, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Maar in 2013 waren de spaartegoeden nog met dubbel zoveel toegenomen. De historisch lage spaarrente zet de Belgen ertoe aan om meer te investeren in beleggingsfondsen en verzekeringen.

Het spaarboekje blijft populair, maar toch minder dan de vorige jaren, want de gereglementeerde spaarrekeningen trekken minder vers geld aan. De inlagen stegen in de tweede helft van 2014 met 2,7 miljard, tegenover 4,3 miljard in het eerste halfjaar. De daling van de instroom is geen verrassing, want de spaarrente is lager dan ooit.

KBC verlaagde onlangs de totale vergoeding op zijn klassieke spaarboekje naar een historisch dieptepunt van amper 0,25 procent. De andere grote banken zijn nauwelijks milder. Kleine prijsbrekers bieden vier tot vijf keer zoveel als de grote vier, blijkt uit een recent onderzoek van spaargids.be.

Toch hebben de vier grootbanken hun marktaandeel lichtjes kunnen verhogen naar 65,6 procent. Vooral KBC (+2,1 miljard) en Belfius (+1,7 miljard) zagen de inlagen sterk toenemen. KBC verwijst naar het succes van zijn Start2Save-rekeningen. Sinds de lancering van dat hoogrentend boekje, minder dan drie jaar geleden, zijn 330.000 rekeningen geopend.

De lage spaarrente zet de Belgen ertoe aan om meer beleggingsproducten te kopen. 'Het vertrouwen in risicodragende producten als beleggingsfondsen en verzekeringen keert terug', zegt BNP Paribas Fortis. Fondsen investeren gemiddeld zowat de helft van hun activa in aandelen.

Ook andere banken wijzen op een grotere interesse voor fondsen en verzekeringen. De gezinnen hebben in het eerste halfjaar voor bijna 7 miljard euro fondsen gekocht, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Ze hebben ook in het derde kwartaal enkele miljarden vers geld geĆÆnvesteerd in fondsen, signaleert de Belgische vereniging van vermogensbeheerders.

'De laatste maanden merken we een stijging van het aantal hypothecaire kredieten en herfinancieringen en daarbij worden spaargelden aangesproken', signaleert BNPP Fortis. Belfius merkt op dat de spaartegoeden zijn blijven stijgen omdat een deel van de opbrengst van vervallende kasbons, obligaties en termijnrekeningen is geparkeerd op spaarrekeningen.

Aangezien de spaarrente wellicht laag zal blijven zal de huidige trend van het sparen wellicht doorzetten in 2015. 'We verwachten een verdere daling van de instroom maar niet echt een uitstroom op spaarrekeningen', voorspelt Belfius.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud