... terwijl de Duitse CEO onverwoestbaar optimistisch blijft

In Duitsland neemt de consumptie de rol van groeimotor over van de export. ©© Lawrence JC Baron/Demotix/Corbis

Duitse ondernemers zijn in augustus tegen alle verwachtingen in opnieuw wat optimistischer geworden. Griekse drama's of Chinese crisissen, niets lijkt de oosterburen uit hun lood slaan.

De Ifo-index, een graadmeter voor het vertrouwen bij de Duitse bedrijven, komt deze maand onverwacht hoger uit dan in juli. Het cijfer, een van de belangrijkste marktindicatoren van de eurozone, stijgt van 108 naar 108,3 punten, terwijl een lichte daling in de prognoseboeken stond. 

'Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze verrassende uitkomst', reageert Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland. 'Ofwel kwam de huidige turbulentie op de markten te laat om nog enige impact te hebben op de rondvraag. Ofwel zijn Duitse ondernemers ijskoude realisten die enkel bezig zijn met de feiten.'

IJskonijnen

Volgens Brzeski zijn er een pak aanwijzingen dat de Duitse bedrijfsleiders inderdaad een stelletje ijskonijnen zijn en geven de feiten hen daar alle redenen toe.

Zo toonde het definitieve groeicijfer voor het tweede kwartaal - de groei kwam zoals eerder gemeld uit op 0,4 procent - deze ochtend aan dat het Duitse economisch model evenwichtiger is dan critici het vaak voorstellen. De voorbije kwartalen droeg de consumptie zelfs meer bij aan de groei dan de export.

Aan het huidige tempo groet China nog elk jaar met de omvang van de Zwitserse economie.
Carsten Brzeski
Hoofdeconoom ING Duitsland

Voorts wijst Brzeski er op dat een groeivertraging in China nog geen recessie is. 'Laten we niet vergeten dat de Chinese economie aan het huidige tempo nog elk jaar met een Zwitserland groeit.' Bovendien is de export naar China al maanden aan het vertragen zonder de Duitse economie te doen ontsporen.

Tot slot argumenteert de Duitse econoom dat de export uit zijn thuisland naar China in het verleden ook groeide toen de yuan nóg zwakker was. De recente devaluatie van de Chinese munt hoeft dus geen zware rem op de uitvoer te beteken. Bovendien gaat de huidige marktpaniek hand in hand met een keldering van de grondstof- en energieprijzen, een stevige boost voor de motor van de Europese economie.

Het besluit: 'Het is nog te vroeg om het finale verdict over de economische gevolgen van de huidige turbulentie te vellen. Maar Duitse ondernemers zetten hun geld vooralsnog in op de fundamentele sterkte van hun economie.'  

Sterkere euro

Bij Capital Economics plaatst econome Jennifer McKeown wel een stevige kanttekening. 'Niet alleen kunnen de aanhoudende onzekerheid rond Griekenland en de angst voor China het gemoed aantasten en wegen op de investeringen, de versterking van de euro kan op de export wegen.' 

McKeown merkt wel op dat de stijging van euro wellicht een tijdelijk trend is die opnieuw zal keren als de aandacht van de markt opnieuw verschuift van China naar de mogelijke renteverhoging in de VS later dit jaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud