TiGenix-middel tegen sepsis wordt goed verdragen

Eduardo Bravo, de CEO van TiGenix ©wim kempenaers (wkb)

Een potentieel geneesmiddel van TiGenix dat al positieve resultaten gaf voor de behandeling van reuma, wordt nu ook getest voor de behandeling van sepsis (bloedvergiftiging). In een Fase I-onderzoek bleek dat het veilig is en goed wordt verdragen.

Het middel in kwestie is Cx611, waar TiGenix al een hele poos mee aan de slag is als potentieel medicijn voor reumatoïde artritis (reuma). Voor die toepassing leverde een Fase IIa-onderzoek positieve resultaten.

Cx611 biedt echter ook potentieel om sepsis te behandelen en werd nu klinisch onderzocht in een Fase I-onderzoek. Daarbij wordt bij gezonde vrijwilligers nagegaan of een middel veilig is en goed wordt verdragen. Eigenlijk wist TiGenix al dat dit het geval was voor Cx611, aangezien dit al eerder was getest (weliswaar met het oog op een andere toepassing, met name de behandeling van reuma).

Cx611 werd in drie verschillende dosissen getest en er werden geen nadelige gebeurtenissen vastgesteld, aldus Marie Paule Richard, Chief Medical Officer van TiGenix.

Een minpunt in het onderzoek was dat er geen significant effect van Cx611 inzake anti-onstekingsactiviteit werd vastgesteld. Volgens TiGenix komt dat mogelijk doordat de duur van de behandeling te kort was. Mogelijk werd Cx611 ook niet geactiveerd omdat het onstekingsniveau bij patiënten met sepsis veel hoger is. TiGenix gaat de onderzoeksgegevens nu verder analyseren samen met zijn klinisch-adviesraad. In dierenmodellen bleek Cx611 wel al werkzaam tegen bloedvergiftiging: de sterftegraad werd aanzienlijk teruggedrongen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud