Tsipras jaagt markten stuipen op het lijf

Toeristen bewonderen het Parthenon op de Acropolisheuvel ©REUTERS

De Europese beurzen gaan flink lager nadat de Griekse premier Alexis Tsipras zondag nog eens heeft benadrukt dat Athene de harde besparingen zal afzwakken. De Griekse rente schiet tegelijk omhoog.

Met de cijfers van kleppers als KBC, Ageas of Telenet zijn het vooral de bedrijfsresultaten die deze week zullen bepalen welke richting de Brusselse beurs zal uitgaan. Maar in afwachting daarvan blijft Griekenland de sfeer op de markten domineren. 

De nieuwe Griekse premier Tsipras herhaalde zondag dat hij het harde besparingsbeleid wil laten varen dat het IMF, de ECB en de Europese Unie hebben opgelegd. Griekenland wil dus niet langer het reddingsplan van die 'trojka' volgen, en dat wakkert op de beurzen de schrik voor een grexit aan, een scenario waarin het Zuid-Europese land de eurozone verlaat.

Met deze toespraak is volgens mij de kans dat Griekenland de eurozone verlaat toegenomen van 35 naar 50 procent
Gary Jenkins
Hoofdstrateeg LNG Capital

'Met deze toespraak is volgens mij de kans dat Griekenland de eurozone verlaat toegenomen van 35 naar 50 procent', stelt Gary Jenkins, hoofdstrateeg van het Londense beurshuis LNG Capital. 'Woensdag moet de bijeenkomst van de Europese minister van Financiën ons een goede indicatie geven of de Grieken al dan niet in de muntunie zullen blijven.'

Griekenland loopt ook een race tegen de klok. Het huidige redddingsprogramma loopt tot eind februari, dus Athene heeft slechts enkele weken tijd om tot een nieuw financieringsakkoord te komen.

Intussen neemt de Griekse rente weer dramatische vormen aan. De belegger die in het voorjaar van 2014 gretig intekende op Grieks papier, mag intussen op de blaren zitten: de Griekse obligatie met vervaldag in april 2019 noteert nog tegen 66 procent van de nominale waarde, zodat de intekenaars van toen op papier al meer dan een derde van hun inleg kwijt zijn.

Vooral Duitse beleggers maken zich zorgen: op de beurs van Frankfurt daalt de DAX met ruim anderhalf procent. Parijs en Amsterdam verliezen ruim 1 procent.

Ook de Brusselse Bel20  heeft het moeilijk. Bijna de hele index kleurt rood. Umicore en Telenet zijn de grootste verliezers in de Brusselse sterindex en worden 2 procent of meer goedkoper.

Andere stevige dalers zijn KBC, GBL en GDF Suez. De 'Griekse Belg' Viohalco is niet toevallig de grootste daler op de brede markt met een verlies van meer dan 5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud