Turkse lira bijna terug op dieptepunt

Turks president Tayyip Erdogan geeft een hand aan zijn schoonzoon Berat Albayrak, de minister van Financiën. ©REUTERS

De Turkse lira krijgt opnieuw een forse klap en is zo goed als alle winst sinds midden augustus kwijt. De aanleiding zijn geruchten over het ontslag van de vicegouverneur van de Turkse centrale bank.

De Turkse lira  gaat vandaag 5 procent onderuit. Even moesten beleggers 8,01 lira neertellen voor één euro. Dat is dicht bij het dieptepunt van 8,25 lira per euro, dat op 12 augustus werd bereikt. Het is al de vierde dag op rij dat de lira onder druk staat. De handel is wat minder dan normaal door een feestdag in Turkije. 

De val van de lira werd bespoedigd toen Reuters melding maakte van het nakende ontslag van de Turkse vicegouverneur. Het persagentschap baseerde zich op anonieme bronnen.

Limieten

De centrale bank heeft talrijke maatregelen genomen om de val van de lira met bijna 40 procent dit jaar te stoppen. Zo kregen de banken limieten voor de bedragen die ze voor één dag mogen ontlenen bij de centrale bank. Maar waar beleggers echt op zitten te wachten, is een forse renteverhoging. President Erdogan heeft zich daar in het verleden tegen verzet. 

'Op 13 september - wanneer een rentevergadering gepland is - verwacht de markt niets anders dan een renteverhoging', zegt Piotr Matys, valutastrateeg bij Rabobank. 'Deze rentestap zou gepaard moeten gaan met een strakker begrotingsbeleid en economische hervormingen. Bovenal moet Ankara een poging doen om de spanningen met de VS te verminderen.'

Turkije zit in een hoogoplopende ruzie met de VS wegens het vasthouden van een Amerikaanse dominee. In een reactie hebben de VS begin augustus sancties aangekondigd. Daarenboven zit Turkije met een torenhoge inflatie en een groot gat op de lopende rekening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud