Turkse lira veert op van bodemkoers

©AFP

Vorige week was de munt meer dan een kwart van haar waarde verloren.

Dinsdag noteert de lira 5 procent hoger, rond 6,54 lira per dollar. Dat is nog altijd dicht bij de bodemkoers van ruim 7 lira per dollar die de munt maandag aantikte. 

Beleggers keren dus niet meteen terug naar Turkije, maar de verkoopwoede van de voorbije dagen is wel even gaan liggen. Maandag kondigde de Turkse centrale bank aan dat ze de geldkraan wijd opendraait om te vermijden dat de Turkse banken omvallen.

Turkije kwam in een negatieve spiraal terecht door zijn wankele economie, de bedenkelijke economische doctrine en herstelrecepten van de autocratische president Recep Tayyip Erdogan en een confrontatie met de Verenigde Staten.

Hoe hard die spiraal de economie ontwricht, hangt af van hoe lang ze aanhoudt. De forse daling van de lira dreigt de Turken flink pijn te doen, omdat ze hun koopkracht uitholt. Maar via het financieel systeem kan de crisis ook bij ons belanden.

Belgische banken zijn voor 21 miljard euro blootgesteld aan Turkije, vooral via BNP Paribas Fortis. Als de crisis langer aanhoudt, kan ze ook andere landen besmetten en grotere proporties aannemen.

Voor de Belgische overheid kan een aanslepende Turkijemalaise ertoe leiden dat ze een deel van haar participatie in de staatsbank Belfius in het najaar tegen een lagere prijs naar de beurs moet brengen.

De index met de belangrijkste Europese bankaandelen noteert dicht bij het laagste peil van 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud