Vanackere kop van Jut op jaarvergadering Nationale Bank

Steven Vanackere (CD&V) ligt onder vuur bij de Nationale Bank. ©Photo News

Nog meer dan de vorige jaren is de algemene vergadering van de Nationale Bank erg tumultueus verlopen en uitgedraaid op een dovemansgesprek.

‘Als er journalisten in de zaal zijn, buiten! U bent gouverneur omdat u een Reynders-boy bent. U bent niet capabel.’ Een Franstalige aandeelhouder trok bij het begin van de vergadering met geroep en getier alle aandacht naar zich toe.

De aandeelhouder vond dat de pers de vergadering niet mocht bijwonen. Maar hij kreeg lik op stuk. Activist Erik Geenen vroeg een stemming en de meerderheid van de 100 aanwezige aandeelhouders zei dat de pers mocht blijven.

De onruststoker wist van geen ophouden. Hij bleef te pas en te onpas de vergadering verstoren, ook toen gouverneur Pierre Wunsch een minuut stilte vroeg voor de overleden directeurs en regenten. Zelfs andere aandeelhouders kregen het op hun heupen. Geenen vroeg de roeper de vergadering niet meer te onderbreken of de zaal te verlaten en kreeg applaus.

Vrouwen

Wunsch anticipeerde in zijn inleidende toespraak op de vele vragen over de ondervertegenwoordiging van vrouwen. ‘De Nationale Bank wil een inclusieve werkgever zijn met een betere genderdiversiteit.’

Sinds de pensionering van Marcia De Wachter telt het directiecomité alleen mannen. Maar één van de 16 leden van de regentenraad is een vrouw. De regentenraad heeft zowat de bevoegdheden van de raad van bestuur bij een gewoon bedrijf.

Geenen vroeg waarom de Nationale Bank de wet niet toepast die bepaalt dat minstens een derde van de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven een ander geslacht moet hebben dan de rest. Wunsch: ‘De wet is niet van toepassing op de Nationale Bank omdat wij geen raad van bestuur hebben.’

Ik heb als minister meer vrouwen benoemd dan u zich kunt voorstellen. Maar ik kan en wil mijn geslacht niet veranderen.
steven vanackere
directeur nationale bank

Volgens Geenen was Mia De Schamphelaere, auditeur bij het Rekenhof, voorbestemd om directeur te worden, maar werd zij opzijgeschoven om Steven Vanackere te benoemen. Vanackere ontkende dat en verdedigde zich. ‘Ik heb als minister meer vrouwen benoemd dan u zich kunt voorstellen. Mijn trackrecord is beter dan dat van sommige van mijn criticasters. Maar ik kan en wil mijn geslacht niet veranderen.’

Goud

Net als de vorige jaren vroegen Geenen en Jaak Van Der Gucht, een andere activist, meer duidelijkheid over de eigendom van het goud. Geenen zei dat 50 procent van het goud eigendom is van de private aandeelhouders, omdat zij de helft van de aandelen bezitten.

Het goud is van de Belgische staat, de collectiviteit. De aandeelhouders hebben er geen recht op.
Steven Vanackere
Directeur NBB

Vanackere: ‘Die redenering klopt niet. Het goud is van de Belgische staat, de collectiviteit. De aandeelhouders hebben er geen recht op.’

Geenen was ontevreden over het antwoord. Hij vroeg een schorsing van de vergadering omdat directeur Tom Dechaene de zaal had verlaten. Er ontstond opnieuw tumult. Wunsch waarschuwde: ‘Indien nodig zullen mensen de zaal moeten verlaten. Er zijn mensen van de politie in de zaal.’ Daarna gingen Geenen en tientallen aanhangers met groene petjes naar het podium, maar ze werden tegengehouden door veiligheidsagenten.

Van Der Gucht wil dat de Nationale Bank een transparantere jaarrekening publiceert, zodat de aandeelhouder weet wat hem toekomst en wat niet. Maar ook hij kreeg niet het antwoord waar hij op hoopte. ‘We geven er de voorkeur aan de concepten eigen en vreemd vermogen niet te gebruiken’, zei directeur Tim Hermans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect