Verkoopgolf nekt Europese aandelenbeurzen

De Amerikaanse president Donald Trump duwt de beurzen kopje-onder. ©AFP

De Amerikaanse president Trump duwt de aandelenbeurzen kopje-onder nadat hij nieuwe importtarieven heeft opgelegd aan China. De verliezen op de Europese beurzen lopen op tot 2,5 procent.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China laait verder op na een reeks tweets van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij extra importheffingen wil invoeren. Trump wil vanaf september een heffing van 10 procent invoeren op 300 miljard dollar aan Chinese invoerproducten, meldde hij donderdagavond op Twitter.

De tarieven komen boven op de heffing van 25 procent die al geldt voor 250 miljard dollar aan Chinese goederen. De nieuwe heffing zou een breed spectrum aan consumentengoederen viseren, gaande van mobiele telefoons en laptops tot speelgoed en schoenen. 

Paniekgolf

De aankondiging triggert een verkoopgolf op de internationale aandelenbeurzen. Na Wall Street gisteravond en Azië vanochtend, kiezen ook Europese beleggers het hazenpad. De Europese indexen verliezen tot 2,5 procent in de voormiddaghandel. De Brusselse Bel20-index zakt 2,3 procent tot 3.644 punten.

Trump doet waar de Federal Reserve woensdag niet in slaagde: meer Amerikaanse renteverlagingen in het vooruitzicht stellen.
Jim Reid
Hoofdstrateeg Deutsche Bank

Vooral conjunctuurgevoelige aandelen als Aperam, Solvay en Umicore delven het onderspit. Beleggers vluchten naar veilige havens als goud en Amerikaans staatspapier. De rente op tienjarig Amerikaans papier zakt naar zijn laagste peil sinds juli 2016.

De aankondiging van extra invoerheffingen volgt op gesprekken die de twee wereldeconomieën deze week hielden in Sjanghai. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de handelsgezant Robert Lighthizer keerden terug zonder veel vooruitgang te kunnen melden.

Verborgen agenda

Sommige waarnemers vermoeden dat Trump met de aankondiging van bijkomende handelstarieven een verborgen agenda hanteert. De aankondiging volgt immers minder dan 24 uur op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank (Fed) om de beleidsrente te verlagen. Fed-voorzitter Jerome Powell liet evenwel uitschijnen dat de renteknip eerder een tussentijdse bijsturing is en niet de start van een langere cyclus van monetaire versoepeling.

Dat laatste zou niet naar de zin zijn van president Trump die zich al vaker moeide met het monetaire beleid door te stellen dat de Fed zich meer op kwantitatieve versoepeling moet richten. Door de handelsspanningen met China op te poken, wil Trump extra redenen creëren voor de Federal Reserve om toch tot meer renteverlagingen over te gaan, stelt Jim Reid, de hoofdstrateeg van Deutsche Bank.

'Deze actie verandert de toon voor augustus', zegt Reid. 'Trump doet waar de Federal Reserve woensdag niet in slaagde: de marktverwachting op meer monetaire stimulus verhogen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud