Verkoopgolf op beurzen abrupt geëindigd

De AEX in Amsterdam verliest na twee uur 1,3 procent ©ANP

De verkoopgolf op de Europese beurzen is gestopt. De beurzen verloren op de middag anderhalf procent, maar staan intussen weer op winst.

De correctie op de aandelenbeurzen ging deze voormiddag onverminderd voort. Gisteren nog noemde Fed-voorzitster Janet Yellen de waardering van aandelen 'redelijk hoog'. Dat de bestellingen in de Duitse industrie in maart tegenvielen, helpt ook niet echt. Economen hadden gerekend op een toename met 1,5 procent, de groei bleef uiteindelijk steken op 0,9 procent, zo bleek deze ochtend.

Intussen blijft de rente op langlopende leningen stijgen. De Belgische langetermijnrente op tien jaar staat intussen weer boven 1 procent en dat is bijna drie keer hoger dan het laagterecord op 15 april.

De Belgische rente (op 10 jaar) is sinds de bodem in april al bijna verdrievoudigd. ©Bloomberg

Ook in Duitsland en Frankrijk, de twee sterkste economieën van de eurozone, gaat de rente hoger. In Duitsland is de tienjaarsrente in drie weken tijd vertienvoudigd naar 0,76 procent. Dat is nog altijd vrij laag vergeleken met vorig jaar, maar stimulerend voor de aandelenbeurzen is de opmars niet.

De dollar is sinds midden april met 8 procent in waarde gestegen tegenover de euro. Dat is nadelig voor Europese bedrijven met activiteiten in de VS. ©.

De rente stijgt. De sterke dollar, die voor veel Belgische en Europese exportbedrijven een zegen is, verliest wat van zijn glans. En de olieprijs zit al enkele weken fors in de lift. Die steeg sinds de bodem eerder dit jaar al met 50 procent. Kortom, het gulden trio waar beleggers zich de voorbije maanden aan vastklampten, is aan het wegdeemsteren.


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud