Advertentie

VS willen achterpoortje van ‘tax inversion' sluiten

Jacob Lew, de Amerikaanse minister van Financiën ©EPA

De Verenigde Staten gaan harder optreden tegen Amerikaanse bedrijven die buitenlandse overnames doen met de bedoeling minder belastingen te moeten betalen. Een aantal deals zou Washington op die manier botweg afblokken. Europese overnamedoelwitten verliezen afgetekend terrein op de beurzen.

De strengere aanpak werd maandag aangekondigd door minister van Financiën Jacob J. Lew. Na een vergadering van de ministers van Financiën van de G-20 in Cairns, Australië herhaalde hij dat de regering-Obama werkt aan een herziening van de vennootschapsbelasting. Eén achterpoortje moet echter onmiddellijk gesloten worden: de zogenaamde ‘tax inversions’.

Dat systeem laat Amerikaanse ondernemingen toe hun belastingen te drukken door hun zetel – het adres volstaat - naar het buitenland te verhuizen. Dat zette er recent tal van bedrijven toe aan om buitenlandse fusie-operaties op te zetten, terwijl aan het management of de activiteiten in feite weinig veranderde.

Lew maakte duidelijk dat de Amerikaanse schatkist aan regelgeving werkt om, binnen haar huidige bevoegdheden, de ‘economische voordelen’ van tax inversion te beperken. Actie door de administratie zal echter de deur voor dit soort misbruiken niet volledig kunnen sluiten en daarom ‘zal het Congres nog steeds moeten handelen’. Lees: de wetgeving aanpassen.

De waarschuwing van Lew is dinsdag duidelijk voelbaar op de beurzen. Bedrijven die een overnamedoelwit waren van Amerikaanse reuzen, verliezen gevoelig terrein. Dat is onder meer het geval bij AstraZeneca en Shire. Een bod van Pfizer ter waarde van 118 miljard dollar op AstraZeneca  werd in mei afgeketst. De strengere wetgeving zou Pfizer er van kunnen weerhouden een nieuwe poging te ondernemen.

Over de overname van Shire  door AbbVie voor 55 miljard dollar is er al een overeenkomst, maar mogelijk zal de deal nu toch niet doorgaan.

Ook de Britse producent van kunstheupen Smith & Nephew  en de Zwitserse biotechgroep Actelion , twee andere overnamedoelwitten, zien hun koers dalen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud