Wall Street: Amerikaanse maïsreus krijgt slaag

Een tarweveld in Kirkland, Illinois ©Bloomberg

Wall Street startte in mineur, maar sloot uiteindelijk met een mooie winst. Alles wat met olie en energie te maken heeft, deed een goede zaak.

De Dow Jones eindigde op 17.918 punten (+0,5%); de Nasdaq won 0,4 procent tot 5.145. De sterindex S&P 500 ging nog boven zijn beste score sinds midden augustus en sloot op 2.110 punten (+0,3%). De dollar wint terrein tegenover de meeste belangrijke valuta en de opbrengst op tienjarig overheidspapier kent zijn sterkste stijging in meer dan een maand.

Alles wat met olie en energie te maken heeft, zit in het kamp van de winnaars. De Texaanse ruwe WTI werd dan ook 4,4 procent duurder, voor Europese Brent moest 3,9 procent meer betaald worden. In de top tien van sterkste stijgers van de S&P 500 staan liefst zeven olie- of energie-aandelen. Bovenaan prijkt Pioneer Natural Ressources (148 dollar, +6,8%), een exploitant van schalielagen, die maandag nabeurs met beter dan verwachte cijfers uitpakte. Al gaat het nog altijd om een verlies.

Landbouw

Het op twee na slechtst presterende aandeel van de S&P was Archer-Daniels-Midland Co (ADM) (43,15 dollar, -6,8%), niet direct een naam die een belletje doet rinkelen, maar wel 's werelds grootste producent van mais. ADM boekte 60 dollarcent winst per aandeel over het voorbije kwartaal, maar dat resultaat zat ruim onder de 70 cent van de marktconsensus. De koers zakte even met meer dan negen procent, de scherpste daling in zes jaar.

ADM had last van de lagere marges op ethanol en de sterke dollar die woog op de export. Alle Amerikaanse landbouwbedrijven die actief zijn in maïs- en tarweteelt hadden het moeilijk omdat de voorraden aangroeiden en Brazilië massaal granen verkocht dankzij de goedkopere real. Dat drukte dan ook nog eens op de verschepingstarieven, een business waarin ADM eveneens actief is.

Volgens het ministerie van Landbouw daalde de export van Amerikaanse maïs van september tot oktober met liefst 28 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud