Advertentie

Wall Street | Barbie zet Bryan aan de deur

Mattel neemt afscheid van topman Bryan Stockton. ©Reuters

Een weifelend Wall Street trok zich gisteren weinig aan van het Griekse verkiezingsresultaat. Een tegenvaller was Mattel, waar topman Bryan Stockton na een mager jaar het veld moet ruimen.

Met het Griekse verkiezingsresultaat in het achterhoofd begonnen de beurzen in het rood aan de dag. De Verenigde Staten hebben een beperkte link met Griekenland, maar de zege van het radicaal linkse Syriza creëert nieuwe onzekerheid. Een verzwakkende euro geeft de dollar ook extra tegenwind, wat kan wegen op de bedrijfsresultaten.

Toch fietste Wall Street na de aanvankelijke verliezen redelijk vlak door de dag. Bij de slotbel schoten de resultaten wat uiteen: de Dow Jones noteerde vlak, de Nasdaq won 0,3 procent. Op de brede markt ging S&P ook 0,3 procent hoger.

De negatieve uitschieter was Mattel (-5%), dat zijn topman Bryan Stockton na een mager jaar afdankt. Mattel is de fabrikant van speel-goed iconen als de Barbie-poppen en de Fisher-Price-speeltjes.

De resultaten voor het vierde kwartaal en het hele boekjaar 2014 waren zwak. De omzet in het voor speelgoedproducenten levensbelangrijke vierde kwartaal zakte met 6 procent. Voor heel 2014 zakte de omzet met 7 procent. De nettowinst halveerde in 2014 bijna, van 903 miljoen dollar naar 498 miljoen dollar.

Als reden voor de zwakke prestaties citeert Mattel niet alleen de zwakke verkoop, maar ook de sterke dollar en de eenmalige kosten die het heeft aan de integratie van MEGA Brands. Mattel kocht die Canadese maker van bouwsteentjes vorig jaar om de achtervolging in te zetten op zijn concurrent Lego. Voor topman Stockton komt die move te laat. Hij wordt vervangen door veteraan Christopher Sinclair.

Nabeurs kwam techreus Microsoft nog met resultaten. Die resultaten waren grotendeels conform de verwachtingen van de analisten. De nettowinst viel in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar weliswaar terug met 10 procent, van 6,5 miljard dollar naar 5,8 miljard dollar. Die lagere nettowinst was grotendeels te wijten aan een stagnerende pc-markt, waardoor de verkoop van het softwaresysteem Windows niet echt verbaasde. Ook de sterke dollar speelde een rol. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud