Advertentie

Wall Street: Caterpillar bouwt feestje

In Charleroi zullen ze er niet mee kunnen lachen. Daar werden duizenden banen geschrapt, nu worden reuzewinsten geboekt. ©Belgaimage

De Nasdaq door 6.000 punten, de Dow net niet voorbij 21.000. Het gezakte consumentenvertrouwen kon Wall Street niet deren. Macron en de bedrijfsresultaten, die telden wel mee.

De Dow Jones ging 1,1 procent hoger en dook zo op de valreep toch op het nippertje onder 21.000 punten. De Nasdaq won 0,7 procent en rondde voor de eerste keer ooit de kaap van 6.000. 

De winst van de Dow was in belangrijke mate te danken aan graafmachines, chemie en hamburgers. Bij Caterpillar (104 dollar, +7,9%) kwamen zowel de omzet als de winst hoger uit dan verwacht. De winst per aandeel is zelfs verdubbeld tegenover het jaar voordien, de omzet steeg met bijna vier procent tot 9,82 miljard, ruim een half miljard boven de marktconsensus.

De bouwer van onder meer graafmachines voor de bouw- en mijnsector verhoogde zijn omzetverwachting voor het hele jaar met twee miljard tot 38 à 41 miljard dollar. Analisten mikten gemiddelde op 38,25 miljard. De winst over 2017 zou nu uitkomen op 3,75 dollar per aandeel, 85 cent meer dan de voorlaatste prognose en ook ruim boven de marktconsensus van 3,35 dollar.

Tegen de trend in - fastfood heeft het momenteel moeilijk in de States - presteerde McDonald’s (142 dollar, +5,6%) beter dan verwacht. De groep dankt dat aan een herpositionering van de iconische Big Mac en agressieve promoties van drankjes. McDonald's biedt de Big Mac nu aan in drie versies: een traditionele, een wat grotere (Grand Mac), en een wat kleinere (Mac Jr).

DuPont de Nemours (82 dollar, +3,6%) steeg ondanks een winstwaarschuwing voor het lopende kwartaal: het vreest een verschuiving in de Amerikaanse landbouw van graan naar soya en zaadjes voor graangewassen maken zowat de helft uit van de omzet van DuPont. Maar beleggers focusten op de beter dan verwachte kwartaalcijfers . Dupont wil tegen juli zijn fusie met Dow Chemical rond hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud